Skip to content
heijmans_ahoy_hartvanzuid_2.jpg
Hoe staat het met RACC Hart van Zuid

Zingend aan het werk

19 november 2018

Net het hoogste punt gevierd, haalt je opdrachtgever het Eurovisie Songfestival binnen! Hoofduitvoerders Bart Abels en Henri Verbruggen werken aan een plek waar volgend jaar mei tienduizenden internationale gasten neerstrijken. Zij laten zich echter niet gek maken: “We werken volgens planning door.”

Hangen er al posters van Duncan Laurence in de keet? Want de 65e editie van ‘s werelds beroemde liedjesfestival vindt dankzij deze zanger uit Hellevoetsluis weer plaats in Nederland - voor het eerst sinds veertig jaar. Natuurlijk in Rotterdams grootste evenementenlocatie Ahoy. Directeur Jolanda Jansen riep vol trots dat zij “een spectaculaire en memorabele editie zullen organiseren waar de regio, provincie en heel Nederland trots op zullen zijn”.

Bedaard

Dat moet haast wel voor extra spanning zorgen bij de combinatie Hart van Zuid, en dan in het bijzonder bij de bouwers die werken aan de transformatie van het Rotterdam Ahoy Convention Centre? “Voor ons verandert er niets, wij werken gewoon volgens de afgesproken planning door”, zeggen de twee hoofduitvoerders van Heijmans bedaard.

Ze mogen dan nuchter reageren, Henri Verbruggen en Bart Abels zijn wel hartstikke blij voor hun samenwerkingspartners: zo’n evenement als het Eurovisie Songfestival komt niet vaak langs. “Geweldig natuurlijk”, vindt Henri. “We werken nu al zo lang samen, dat je een goeie band hebt opgebouwd.” Of ze straks naar het Eurovisie Songfestival mogen? “Dat weten we nog niet, maar we gaan al elke dag zingend naar ons werk.”

Loyaal

Dat is eigenlijk nooit anders geweest, blijkt uit hun loyaliteit aan Heijmans. Bart en Henri kennen elkaar van projecten als TivoliVredenburg in Utrecht en Lounge 2 op Schiphol. Ze begonnen allebei als monteur bij Heijmans en nu is Henri ruim twintig jaar in dienst, en Bart 26 jaar. Binnen Hart van Zuid werken zij aan de uitbreiding van Ahoy, met het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) en RTM Stage. Straks telt dit complex 35 zalen en het grootste auditorium én de grootste theaterzaal van Nederland, RTM Stage. Met stoelen voor 2.750 mensen en als die worden weggehaald, een concertzaal voor 7000 bezoekers. In september 2020 wordt het gebouw opgeleverd, en in januari 2021, als Ahoy 50 jaar bestaat, is de feestelijke opening.

heijmans_ahoy_hartvanzuid_4.jpg
Van links naar rechts Henri Verbruggen en Bart Abels in de keet op Rotterdam Zuid.

“We noemen onszelf de drie musketiers”, lacht Bart, “Henri, ik en Gerrit van Mook van Ballast Nedam sturen de uitvoering van de nieuwbouw integraal aan vanuit deze keet. Als hoofduitvoerders zijn wij verantwoordelijk voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties en bouwkundige werkzaamheden. Alle disciplines bij elkaar. Als er dan iets aan de hand is, kun je sneller acteren.”

Comfortabel

De rondleiding voert langs de nok van RTM Stage over brede tribunes en naar het dak, dat nu wordt ‘dichtgebrand’. Henri: “Is het gebouw wind- en waterdicht, dan start de afbouw. Vloeren gieten, tussenwanden plaatsen en tenslotte gaat het plafond er in.” Wijzend naar de skyline van Rotterdam voegt hij toe: “Als uitvoerder zie je wat je maakt, da’s het mooie van dit vak.”

heijmans_ahoy_hartvanzuid_8.jpg

Wat straks achter wanden en plafonds schuil gaat, is nu nog te zien. Een verdieping staat vol glimmende stalen kasten, een andere vloer is bezaaid met vloerverwarmingsslangen. Bart wijst vol trots op de grootste luchtbehandelingskast: “Zes meter lang, 4,8 meter breed en vijf meter hoog. Daar sta je als bezoeker niet bij stil en dat hoeft ook niet. Je moet je behaaglijk voelen, zonder dat je de apparaten ziet of hoort.”

Op andere verdiepingen zijn de contouren zichtbaar van de nieuwe expofoyer, met een schitterend uitzicht over Rotterdam-Zuid. Op de tekening wijst Bart de 35 break out-ruimtes aan. “Deze vergaderruimtes zijn geschikt voor vijftig tot duizend personen. Ze zijn op verschillende manieren in te delen, door middel van schuifwanden.”

heijmans_hotspot_rcc_ahoy_2019.jpg

De vloer en een twinkelend lichtjesplafond in de nieuwe entree zijn een voorproefje van het RACC. “Het ziet er niet alleen goed uit, voor bezoekers zal het nieuwe gebouw straks ook heel comfortabel voelen”, vertellen de twee. Hoe ze dat doen? Ze pakken er hun speciaal voorbereide lijstjes bij:

Henri

  • 9000 lichtarmaturen
  • 43 km voedingskabel
  • 95 km datakabel
  • 65 km isolatiebuis
  • 4 trafo’s (om het hele complex van stroom te kunnen voorzien)
  • 35 verdeelkasten per verdieping

Bart

  • 248 toiletten
  • 60 km vloerverwarmingsslangen
  • 17 luchtgordijnen (om kou buiten de deur te houden)
  • 330 nozzle plenums (voor 425.00 kuub frisse lucht overal in het gebouw)
heijmans_ahoy_hartvanzuid_11.jpg

Perfecte akoestiek

Tijdens de afbouw vallen de puzzelstukjes in elkaar, die zorgen voor “een goede akoestiek”. Van groot belang voor een gebruiker als Ahoy, omdat zij diverse soorten evenementen naast elkaar willen organiseren, aldus Henri. Is het North Sea Jazz Festival bezig terwijl er een beurs of congres plaatsvindt, dan moeten er geen basdreunen doorklinken. “We hebben alles zo ontworpen dat de ruimtes akoestisch zijn ‘ontkoppeld’. Niets raakt elkaar”, legt Henri uit. “Kabelgoten en luchtkanalen zijn onderbroken, omdat trillingen anders overslaan op de volgende ruimte. Bovendien zitten er in de luchtbehandelingskanalen geluiddempers.”

Samenwerken

Voor Hart van Zuid mag de gemeente Rotterdam opdrachtgever zijn, bij dit project heeft Ahoy een belangrijke rol. Bart: “Je wandelt in hun huis rond, dus hun evenementenplanning is leidend. Tijdens de renovatiefase van de bestaande hallen hadden we in beton gegoten deadlines, want de artiesten stonden bij wijze van spreken te wachten tot ze de zaal in mogen. Om goed op de hoogte te zijn van elkaars agenda, hebben we continu overleg met alle belanghebbenden.”

heijmans_ahoy_overzicht_4.jpg

Henri licht toe hoe de logistiek op de bouwplaats is ingericht om voor de bezoekers van Ahoy zo min mogelijk hinder te veroorzaken. “En ontvangen medewerkers een belangrijke klant, dan houden wij rekening met eventuele boorwerkzaamheden. Omdat veel events ’s avonds plaatsvinden, hebben we geen last van elkaar, maar onze teams zijn ook op zaterdag aan het werk. Daarom is afstemming erg belangrijk.” Dat zal natuurlijk ook tijdens het Eurovisie Songfestival gebeuren.

Bart benadrukt het belang van dagelijks overleg: “Wij zitten iedere morgen om half zeven met alle uitvoerders aan tafel, ons ‘ochtendgebed’. Alle disciplines zijn verzameld, E, W en bouw, om kort door te nemen wat er op ieders expertise speelt.”

heijmans_ahoy_henri_verbruggen_detail.jpg

Lekker snacken

Tot nu toe verloopt de samenwerking op rolletjes. Henri en Bart zien dat zowel gemeente als Ahoy “heel tevreden zijn.” Waar ze dat aan merken? Bart: “Ahoy zet regelmatig kroketten of saucijzenbroodjes voor de hele ploeg neer, dat zouden ze niet doen als ze niet blij zijn. Zulke gebaren worden enorm gewaardeerd door de mannen op de bouwplaats. Zeker nu we de winter in gaan.”

Sfeer is sowieso erg belangrijk hier ‘op Zuid’. “Natuurlijk moet er worden gewerkt, maar plezier houden in wat je doet is minstens zo belangrijk”, vindt Henri. “We hebben goed contact met de collega’s die verderop het Kunstenpand bouwen. Omdat ik hiervoor met dezelfde club aan het zwembad werkte, dronken we regelmatig koffie. Nu het voor ons hier drukker wordt, is dat lastiger. Maar de hoofduitvoerder is vandaag jarig, dus ik ga wel even langs om hem een handje te geven.”

Keimooi

Dat beide mannen al zo lang bij Heijmans werken, is voor hen vanzelfsprekend. Henri: “Heijmans maakt keimooie projecten, die voor ons uitdagend zijn om te maken. Een standaard kantoorgebouw vind ik niet interessant, projecten als deze, ziekenhuizen, TivoliVredenburg of Lounge 2, dat zijn fantastische werken om te maken. Ik ga met plezier naar m’n werk en dat is eigenlijk nooit anders geweest.”

Henri en Bart houden dit ook zo door “alles bespreekbaar te maken en te houden, begrip te hebben voor elkaars werk en voor elkaars problemen.” Bart vertelt dat de daily stand er voor zorgt dat iedereen van elkaar weet wat er speelt. “Openheid van zaken geven is niet voor iedereen gemakkelijk, maar we praten er gewoon over, ook als iemand een vergissing heeft begaan. Dat gebeurt iedereen, hoe kunnen we elkaar helpen? Stop het niet weg, deel het, anders kunnen we het niet oplossen met elkaar.”

De toolboxen over veiligheid worden opgeleukt met ‘koeken van de Dirk’ en een à twee keer per jaar is er een uitje. Bart: “Of een van onze onderaannemers stuurt een frietkar langs. Een paar jaar geleden stond iedereen op nul en kon dat er niet meer af. Terwijl het zoveel doet voor de mannen op de werkvloer. Gelukkig is daar nu weer ruimte voor.”

Hart van Zuid is de gebiedsontwikkeling rondom Zuidplein en Rotterdam Ahoy. Dit project wordt uitgevoerd door Heijmans, Ballast-Nedam en de gemeente Rotterdam. 

Neem contact met ons op