Skip to content
Gooilandsingel Hart van Zuid Rotterdam
Waterbesparend systeem voor grootverbruikers

Grote waterbuffer voor Hart van Zuid

24 maart 2022, 12:00

In Rotterdam-Zuid komt een zogeheten urban waterbuffer. Dat is een systeem waarbij regenwater wordt opgevangen, gefilterd, opgeslagen en hergebruikt. De stad hoopt zo 20.000 kubieke meter (20 miljoen liter) regenwater te hergebruiken zonder dat er van een rioolwaterzuiveringsinstallatie gebruik hoeft te worden gemaakt.

Om dit mogelijk te maken, wordt onder de Gooilandsingel een zogenaamde krattenberging gemaakt. Hierin wordt het water van het dak van Winkelcentrum Zuidplein en de Gooilandsingel opgevangen. Bij een flinke regenbui kan in een keer 2,4 miljoen liter water opgevangen worden. Nadat het water is opgevangen, wordt het gezuiverd met planten en vervolgens diep in de grond opgeslagen. Daarna kan het schoon omhoog worden gepompt.

Het water zal worden gebruikt door een nieuw te bouwen bioscoop en Rotterdam Ahoy, dat naast de gemeente Rotterdam en Hago Nederland deelnemer is aan het project. Het project is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid, waarbij onder meer de Gooilandsingel opnieuw wordt ingericht als een groene stadsboulevard speciaal voor voetgangers en fietsers.

Besparing

Ahoy wil het water uit de waterbuffer gebruiken voor glasbewassing en schoonmaak van vloeren door schoonmaakbedrijf Hago. Bij de nieuwe Pathé-bioscoop zal vanaf 2024 het water worden gebruikt voor de toiletspoeling. Daarmee wordt in totaal jaarlijks 15.000 kuub drinkwater bespaard.

Als de ‘bel’ groot genoeg is, kan het water ook worden gebruikt om het Zuiderpark door te spoelen in de zomer als de waterkwaliteit van de vijvers achteruit dreigt te gaan.

Video-impressie van toekomstige Gooilandsingel.