Skip to content
heijmans_leidsche_rijn_terwijde_blok_b_mitros.jpg
Plezierig, comfortabel en betaalbaar wonen

Duurzaam sociaal in Leidsche Rijn

12 maart 2020
Utrecht
2019-2020
18 miljoen
Mitros

In Leidsche Rijn bouwt Heijmans 121 gasloze sociale huurappartementen voor woningbouwcorporatie Mitros. Een project waar Heijmans zowel verantwoordelijk is voor het ontwerp als de realisatie. Door het doel ‘van bijna energieneutraal tot energieleverend met de bewoner als uitgangspunt’ voldoen de huurwoningen aan de BENG-eisen. Zo ontstaat een gezonde buurt waar het plezierig, comfortabel en betaalbaar wonen is.

Vijf keer bijzonder

1. Bijna energieneutraal

De bouw van het appartementencomplex is een van de eerste BENG-projecten (Bijna Energieneutrale Gebouwen) voor gestapelde bouw in Nederland. Zo is het gebouw niet alleen goed geïsoleerd, maar zijn de aardgasloze huurwoningen ook uitgerust met energiezuinige installaties.

hr_gro006_terwijde_blok_b_fr0012.jpg

2. Goed geïsoleerd

Om te voldoen aan de BENG-eisen, heeft het ‘groene’ gebouw een zeer goed geïsoleerde gebouwschil met triple glas in de kozijnen. In het ontwerp is bovendien rekening gehouden met een compacte bouw, zowel wat betreft de vorm van het pand als de afmetingen van ramen en gevelopeningen.

3. Energiezuinig

Elk huurappartement is voorzien van energiezuinige installaties als elektrische warmteradiatoren, wamtepompboiler voor tapwater en ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Zonnepanelen op het dak van het gebouw zorgen voor de benodigde stroomvoorziening.

hr_gro006_terwijde_blok_b_fr0002.jpg

4. Prefab

De gebouwschil van het appartementencomplex bestaat grotendeels uit prefab-elementen. Deze elementen zijn samengesteld uit complete betonnen bouwdelen met steenstrips, kozijnen en glas. Heijmans monteert deze goed geïsoleerde sandwichpanelen vervolgens op de bouw. Dit werkt sneller en is minder arbeidsintensief.

5. Beperkte bouwplaats

Rondom het gebouw is weinig werkruimte. Daarom heeft Heijmans binnenin de u-vorm van het complex zelf de bouwplaats gerealiseerd. Deze beperkte bouwplaats vormt een logistieke uitdaging en is een belangrijke reden voor het bouwen met prefab sandwichpanelen.