Skip to content
Vernieuwen energiecentrale Spaarne Gasthuis
Installaties vernieuwen en verduurzamen

Energiecentrale Spaarne Gasthuis, Hoofddorp

6 december 2023
Hoofddorp
2022-2023
1.7 miljoen
Spaarne Gasthuis

Een deel van de energiecentrale van het Spaarne Gasthuis was aan het einde van de technische levensduur gekomen. Hier is op geanticipeerd door vroegtijdig de installaties te vernieuwen én te verduurzamen. Met deze ingreep verbruikt het Spaarne Gasthuis nu minder energie.

Vijf keer bijzonder

1. Vernieuwen én verduurzamen

De warmtepomp en de koelinstallatie in de energiecentrale waren aan het einde van hun technische levensduur. Het Spaarne Gasthuis heeft samen met Heijmans deze mogelijkheid aangegrepen om de installaties kwalitatief te verbeteren én te verduurzamen. Met deze ingreep is de CO2-footprint van het ziekenhuis aanzienlijk kleiner geworden.

2. Bouwteam

Heijmans heeft in een vroeg stadium 1-op-1 samengewerkt met het Spaarne Gasthuis, met het idee om het in een multidisciplinair bouwteam aan te pakken. Het vervangen van de warmtepomp en de koelinstallatie in een bestaande omgeving vraagt om specifieke, installatietechnische kennis en kunde. Expertise die aanvullend is op de know how van de beheerders van het Spaarne Gasthuis. Heijmans verzorgde het ontwerp, de engineering en de installatie van A tot Z.

3. Passen en meten

Het vervangen én aanpassen van installaties in een bestaande, operationele omgeving vraagt om specifieke vaardigheden. Warmtepompen van 2.500 kg per stuk moesten veilig uit de ruimte gehesen worden en nieuwe installaties met bijbehorend leidingwerk moesten minutieus ingepast worden. Daarbij geldt het welbekende credo: een goede voorbereiding, is het halve werk.

4. Ziekenhuis draait door

Het bijzondere aan werken in een ziekenhuis is dat het 24/7 operationeel is. Dat betekent dat patiënten, bezoekers en medewerkers zo min mogelijk last mogen hebben van de werkzaamheden. Dat vraagt om uitgekiende planningen, voorzorgsmaatregelen en een goed veiligheidsplan. De technische ruimte is het hart van het ziekenhuis. Iedere aanpassing heeft consequenties en vraagt om nauw overleg met de opdrachtgever.

5. Langdurig partnership

Heijmans is al jaren een vaste partner van het Spaarne Gasthuis. Naast het vernieuwen van de energiecentrale heeft Heijmans ook de nieuwe CSA, de spoedeisende hulp, de verbouwing van de orthopedie en het Vrouw & Kind centrum gerealiseerd. Na het aanpassen van de energiecentrale wordt de samenwerking wederom voortgezet in de vorm van nieuwe projecten.

Bekijk de video om meer te weten te komen over het vernieuwen van de energiecentrale Spaarne Gasthuis

Neem contact met ons op