Skip to content
Noorderhaven Zutphen luchtfoto Heijmans juni 2021.jpg
Nieuwe buren voor de binnenstad

Noorderhaven, Zutphen

10 februari 2012
Zutphen
2012-2024
300 miljoen
Gemeente Zutphen

Noorderhaven. Een eigentijdse aanvulling op de binnenstad van Zutphen. Met meer dan 1.000 monumenten is de oude handelsstad nog altijd voelbaar in Zutphen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Noorderhaven vervangt het voormalige Reesinkterrein. De sporen van handel en nijverheid? Die blijven.

Vijf keer bijzonder

1. Lijntjes uitzetten

Het verbinden van het oude stadsdeel en de nieuwbouwlocatie Noorderhaven zorgt voor ontmoeting tussen burgers en samenhang van de stad. De komst van de IJsselboulevard, het terugbrengen van de oude haven, wegen en wandelroutes maken dat waar.

2. Transformatie

De voormalige Broodfabriek wordt omgevormd tot Cleantech Center. Voor een symbolisch bedrag verkochten we de fabriek. Zo biedt het karakteristieke gebouw ruimte aan nieuwe initiatieven die later de toon zetten in het gebied.

3. Hangar

De firma Reesink die vanaf begin 20e eeuw als specialist in landbouwmechanisatie-materieel op het terrein zat, had onder andere in 1919 een Duitse vliegtuighangaar op de kop getikt en in Zutphen weer opgebouwd. Zeer bijzonder, maar helaas niet geschikt voor hergebruik.

4. Keuzes bieden

Bewoners blijven behouden voor de stad. Dat willen we bereiken in Zutphen. Woon-werk units brengen gemak en ondernemerschap. Het Heijmans Huismerk levert goede betaalbare huurhuizen. Zo halen we creativiteit en starters naar Noorderhaven.

5. Stapjes maken

Lange termijn perspectief en korte rake ingrepen: met de stip op de horizon voert Heijmans van initiatief tot oplevering een coördinerende rol. Samen met veel partners staat één doel voorop: een gezonde, groene stadswijk waar de Zutphenaren trots op zijn.