Skip to content
belastingkantoorrdam_laan-op-zuid_33.jpg

Belastingkantoor Laan op Zuid krijgt energielabel A+++

11 januari 2022, 10:00

Alle kantoorgebouwen moeten vanaf 1 januari 2023 over energielabel C of beter beschikken. Nu voldoet ruim veertig procent aan deze norm. Er is dus nog een enorme verduurzamingsslag te maken. In Rotterdam renoveerden we het voormalige belastingkantoor Laan op Zuid 45, dat nu al aan de nieuwe norm voldoet.

In de vier torens met een oppervlakte van 54.000 m2 huisvesten sinds juli 2021 de Belastingdienst, Douane, Rijkswaterstaat, Dienst Uitvoering Onderwijs en de Raad voor de Kinderbescherming. Het gebouw aan de Kop van Zuid stamt uit 1996 en telt 16 bouwlagen inclusief parkeerkelder. Vanuit de kantoren kijk je uit op Rotterdamse iconen als de Hef, Willemsbrug en Erasmusbrug.

Het kantoor is het eerste in Nederland met een rijksbalie, dat is ondergebracht in een nieuw atrium aan de binnenhof. Voordeel hiervan is dat mensen nu op één locatie bij meerdere diensten terecht kunnen. Richting de stad krijgt het gebouw een levendige plint met vergader- en aanlandvoorzieningen.

belastingkantoorrdam_laan-op-zuid_46.jpg
Het kantoor ligt pal aan de drukke Rotterdamse verkeersader Laan op Zuid. Dit vergde extra veel denkwerk tijdens het renovatieproces wat betreft logistiek.

In lijn met de duurzaamheidsambities van de overheid heeft het Rijksvastgoedbedrijf stevige ambities bij Heijmans neergelegd voorafgaand aan de renovatie. Het gebouw heeft op bouwkundig maar zeker ook op duurzaamheid een ware metamorfose ondergaan. Zo had het kantoor eerst energielabel E, maar dankzij tal van maatregelen is het gebouw nu gewaardeerd op energielabel A+++. Om dit te realiseren is het kantoor onder andere voorzien van LED-verlichting, hoogrendement-pompen voor de CV- en GKW-installatie, zonnepanelen en betere dakisolatie.

Bouwkundig gezien springt de verplaatste entree het meest in het oog, die gemaakt is in een dragende muur. De oorspronkelijke constructeur zei dat het onmogelijk was. Zeven constructeurs hebben de nieuwe constructie doorgerekend voordat de zaag er daadwerkelijk in ging. Heijmans heeft de werkzaamheden systematisch aangepakt: kam voor kam (vleugel voor vleugel), van boven naar beneden. Dagelijks werkten er 80-100 man, verspreid over elf verdiepingen. Tijdens de renovatie is het kantoor opengebleven.