Skip to content
20201014_heijmans_uva_k__1167_mkrekelaar.jpg
In één oogopslag inzicht in het verduurzamingsproces

Routekaart Verduurzaming

We merken allemaal de gevolgen van de klimaatverandering: plotselinge hitte, lange periodes van droogte en plotselinge zware regenbuien. Gedreven door de klimaaturgentie is er meer dan ooit tevoren het besef dat het anders moet. Gebouwen in Nederland zorgen dan ook voor 40% van de totale CO2-uitstoot.

Dat kan beter, duurzamer én slimmer. Want gebouweigenaren laten vaak een aanzienlijk besparingspotentieel links liggen. Om in één oogopslag duidelijk te maken welke vervolgstappen op het gebied van energiebesparingen de komende jaren op de planning staan, zijn routekaarten in het leven geroepen. Onze routekaarten vormen de basis voor hoe gebouwen gaan worden verduurzaamd.

Waarom routekaarten?

In 2019 heeft de Nederlandse overheid het Klimaatakkoord getekend. Hierin staat de ambitie om in 2030 een reductie van 49% van de totale CO2-uitstoot te realiseren en in 2050 een reductie van 95%. Door middel van Heijmans Routekaarten krijg je grip op de CO2-uitstoot van je gebouwvoorraad. Met als resultaat: minder energiekosten. Tevens voldoe je daarmee ook aan wet- en regelgeving, aangezien een aantal rapportages binnen onze routekaarten voor een groot aantal bedrijven wettelijk verplicht zijn gesteld.

Hoe pakken wij dat aan?

Om de doelen van de overheid te behalen kan een ‘Routekaart’ worden opgezet om gebouwen CO2-neutraal te maken. Deze reductie kan voor een groot deel worden gerealiseerd door gebouwen af te koppelen van het gas en het energieverbruik terug te dringen. Om dit te bewerkstelligen analyseren we de gebouwvoorraad aan de hand van de volgende rapportages:

  • EED
  • EML
  • Energielabel
  • Energiescan

Uit de hoofdrapportage ontstaan energie- en kostenbesparende maatregelen die we in een meerjarig duurzaam onderhoudsplan opnemen. Hiermee wordt de route naar CO2-neutrale panden uitgezet. Maar daarmee ben je er nog niet. Het is essentieel om dit proces continu te blijven optimaliseren. Door middel van energiemonitoring- en management in combinatie met jaarlijkse rapportages en evaluaties geven we je inzicht hoe de Routekaart kan worden aangescherpt. Zo behalen we samen de doelen van 2030 en 2050.

De voordelen

Met Heijmans routekaarten krijg je grip op de totale CO2-uitstoot van de gebouwvoorraad, voldoe je aan wet- en regelgeving én bespaar je kosten. Daarnaast nemen we je zorgen uit handen, waarbij je aan het einde van het traject beschikt over alle benodigde rapportages en een Duurzaam Meerjarig Onderhoudsplan. Begeleiding over het gehele verduurzamingsproces én eventuele bouwkundige ingrepen en onderhoud die hieruit voortvloeien zijn mogelijk.

Meer informatie

Benieuwd naar meer informatie over de Routekaart Verduurzaming? Vul vrijblijvend je gegevens in en ontvang onze leaflet.

Door dit formulier te versturen ga je akkoord met ons privacy statement