Skip to content
meelopen_met_thomas_smits_3.jpg
Voldoe aan de informatieplicht

Erkende Maatregelen Energiebesparing

Als bedrijf wil je bijdragen aan een duurzamere wereld. Los van deze ambitie ben je ook wettelijk verplicht hieraan bij te dragen. Energiebesparende maatregelen moeten elke vier jaar verplicht worden gemeld aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bij het rapporteren wordt gebruik gemaakt van de Erkende Maatregelenlijst (EML). Hierdoor krijg je inzicht in bedrijfsgebonden energiebesparende maatregelen en voldoe je volledig aan de informatieplicht Energiebesparing.

Daarmee ben je er nog niet. Alle energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen, moet je op korte termijn uitvoeren. Bijvoorbeeld de implementatie van ledverlichting en energiezuinige ventilatoren of het plaatsen van aanwezigheidsdetectie om de verlichting in een gebouw niet onnodig te laten branden.

Verlaag je energieverbruik

De informatieplicht Energiebesparing moet de energiebesparing in Nederland versnellen. Daarom dienen bedrijven met een bepaald jaarlijks energieverbruik alle uitgevoerde energiebesparende maatregelen te rapporteren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op basis van de reeds uitgevoerde energiebesparende maatregelen, vullen we samen met jou de specifieke bedrijfstak-EML in en gieten dit in een beknopte rapportage.

Geldt dit ook voor mijn bedrijf?

De informatieplicht Energiebesparing kan ook voor jouw bedrijf gelden als er ten minste een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 50.000 kWh is of een jaarlijks aardgasverbruik van 25.000 m3 of een equivalent daarvan. Mocht je niet aan de informatieplicht voldoen, kun je onverwacht een controle of boete krijgen. Dit kun je voorkomen door de EML-rapportage op tijd gereed te hebben en in te laten dienen bij de RVO.

Online tool

Voor het opstellen van de EML-rapportage hebben wij een samenwerking met MijnEML. Deze online tool maakt het mogelijk om aan de informatieplicht Energiebesparing te voldoen, zonder dat jouw bedrijf een eHerkenning nodig heeft. Na het indienen van de EML bij de RVO krijg je de inloggegevens van het persoonlijke MijnEML-account. Met deze gegevens kun je de ingevulde lijst inzien. Ook vind je hier het gezamenlijk opgestelde plan van aanpak met inzicht in de mogelijke energiebesparende maatregelen.

Snel besparen

Laat je de Erkende Maatregelenlijst door Heijmans verzorgen, dan voldoe je volledig aan de wet- en regelgeving. Onze ondersteuning is de eerste laagdrempelige stap naar maximale energie- en kostenbesparing. Ook kunnen we je na het indienen van de EML verder helpen met de uitvoering van de nog niet gerealiseerde energiebesparende maatregelen.

Meer informatie

Benieuwd naar meer informatie over Erkende Maatregelen Energiebesparing? Vul vrijblijvend je gegevens in en ontvang onze leaflet.

Door dit formulier te versturen ga je akkoord met ons privacy statement