Skip to content
Heijmans-Thuis-Eindhoven-2022-samenwerken-lach

Samen voor sneller en betaalbaar bouwen

17 februari 2023

Sneller sociale huurwoningen realiseren tegen lagere kosten, dat is het doel van de WoonST-overeenkomst tussen dertien woningcorporaties, negen gemeenten uit het stedelijk gebied Eindhoven en bouwbedrijven BAM en Heijmans. Nu de eerste vijftig grondgebonden woningen worden gebouwd, blikken Joost Kuijken van woningcorporatie ‘thuis en Nynke van der Lei van Heijmans terug op het proces, de voordelen en verbeterpunten.

“De vijftig woningen van de Nieuwe Erven in Veldhoven kenden een vliegende start, want binnen anderhalf jaar gaan we bouwen. Normaal gesproken is de doorlooptijd vaak een stuk langer, begint projectmanager Joost Kuijken van woningcorporatie ‘thuis als hij terugblikt op het proces wat anderhalf jaar geleden begon.
Samen is een programma van eisen geformuleerd waarbij uiteindelijk voor het grondgebonden woonconcept van Heijmans is gekozen, dat later de naam WoonST-woning kreeg. Het realiseren van deze WoonST-woning heeft door alle vooraf gemaakte afspraken een sneller vergunning- en bouwproces en is betaalbaarder door schaalvoordelen.

Heijmans nodigt opdrachtgevers, co-makers en projectpartners uit voor een langdurige samenwerking met vele voordelen. Ontdek hoe andere opdrachtgevers en ervaringsspecialisten hebben geprofiteerd van deze waardevolle samenwerkingen. Meer weten? We vertellen je graag meer in "De Pluspunten van Projectoverstijgend Samenwerken."

Soepel proces

Dat soepele proces is voornamelijk te danken aan het feit dat zowel corporaties, bouwers en gemeentes vanaf het ontwerp van de WoonST-woning betrokken waren. “Met al die partijen zaten we vanaf de start van De Nieuwe Erven regelmatig bij elkaar. Struikelblokken kunnen dan snel weggenomen worden”, herinnert Heijmans-collega Nynke van der Lei, commercieel manager, zich. “Je merkt dan echt dat iedereen doordrongen is van de urgentie van het bouwen van nieuwe woningen, dat maakt het proces veel gemakkelijker en sneller.”

De neuzen staan allemaal dezelfde kant op

Standaard maar niet hetzelfde

Niet steeds het wiel opnieuw uitvinden, maar het ontwerp van één standaard woning steeds opnieuw toepassen, betekent ook dat er minder variatie in de woning mogelijk is. Toch is dat volgens Joost van ondergeschikt belang. “De indeling van de woning staat vast, maar doordat we die samen hebben ontwikkeld, ervaar ik dat niet als een probleem. Sterker nog: deze woning lijkt heel erg op de sociale huurwoningen waar we al mee werken en die bijvoorbeeld hier in de wijk Woensel staan.”

Omdat de schil van de woning flexibel is, ontstaat er geen wijk met dezelfde woningen. Door onder andere te variëren in materiaaltype, kleur, ander metselwerk en woningen rondom woonerven te zetten, ontstaat er bij De Nieuwe Erven een gevarieerd straatbeeld. Nynke: “In overleg is het natuurlijk altijd mogelijk om andere woningtypen aan een ontwikkellocatie toe te voegen.“

Ontzorgd

Deze andere insteek betekent ook een andere manier van werken. Joost vindt dat eerder een kans dan een beperking. “Nynke ontzorgt mij behoorlijk, in het contact met de gemeente, de architect, maar ook op het gebied van procedures. Van nature houd ik graag de controle, maar ik heb het gevoel dat ik dingen kan loslaten. Dat is heel fijn.”

Meedenken over hittestress

Een kanttekening die Joost heeft bij de invulling van de overeenkomst, is het niveau van duurzaamheid, die wat hem betreft omhoog kan. “Als makers van een gezonde leefomgeving vinden wij dat bij Heijmans ook”, vult Nynke aan. “De uitvraag was gestoeld op betaalbaarheid en snelheid, maar al vrij snel kwamen we er in gesprekken met corporaties achter dat duurzaamheid en natuurinclusiviteit hoog op de wensenlijst stonden. Binnen de kaders van de overeenkomst proberen we daarop in te springen, bijvoorbeeld door het aanbieden van nul-op-de-meter-woningen, zoals bij De Nieuwe Erven ook gebeurt.”

Joost doet daar nog graag een schepje bovenop: “Het zou mooi zijn als de experts van Heijmans ook mee kunnen denken over bijvoorbeeld hittestress. Dat wordt nu aangepakt met overstek of zonwering, maar ik zou daar graag ook het groen rondom de woning bij betrekken.” Nynke reageert enthousiast op dat idee. “Ik weet zeker dat de ecologen van Heijmans daar heel graag over adviseren.”

Afspraken

Beiden beamen dat er een spanningsveld is tussen wensen en de mogelijkheden die de kaders van de WoonST-overeenkomst bieden. “Maar over het algemeen is er gewoon meer mogelijk als een bouwer in een vroeg stadium betrokken is bij het technisch ontwerp. Bovendien geven de kaders ook duidelijkheid voor iedereen”, zegt Joost. Nynke erkent dat. “Doordat je met de gemeente, corporaties en bouwers afspraken gemaakt hebt, kun je daar ook gemakkelijk op terugvallen. De neuzen staan allemaal dezelfde kant op, ook van de betrokkenen op politiek niveau.”

Primeur

Woonstichting ’thuis heeft als corporatie de primeur met de realisatie van de eerste WOONST-woningen. Voorzichtig vooruitblikkend, hopen Joost en Nynke dat na De Nieuwe Erven snel soortgelijke projecten volgen. Een uitdaging hierbij is beschikbare ruimte. “Er is weinig grond beschikbaar en het is aan gemeentes om hier slim mee om te gaan. Ook voor hen levert deze samenwerking voordelen op, zoals een tijdwinst in de gemeentelijke processen”, legt Nynke uit. Joost vult aan: “Uit ervaring weet ik dat een optimale doorloop van een project niet altijd vanzelfsprekend is. Dan is het heel prettig om nu te ervaren dat het ook soepel kan lopen en dat we zo met gemeenten, corporaties en bouwers een verschil kunnen maken.”

Neem contact met ons op