Skip to content
Heijmans geeft bestaande steden een nieuwe impuls door middel van verduurzaming, verdichting en verbetering.
Hoe staat het met... totaalopgave in Zoetermeer

Optopping: bouwopgave van de toekomst

17 november 2023

Bestaande steden een nieuwe impuls geven door middel van verduurzaming, verdichting en verbetering. Bart Drost en Alex Letteboer van Heijmans zien dit als dé bouwopgave voor de komende jaren. Momenteel werken zij in Zoetermeer aan zo’n totaalopgave, waar ze in verschillende fasen het gebied rondom verzorgingshuis 't Seghe Waert transformeren.

Renovatie en verduurzaming

Het eerste deel van het project, in opdracht van woningcorporatie Vidomes, is volop in uitvoering. Hierin staat de renovatie en verduurzaming van 50 appartementen centraal, naast de bouw van 10 extra woningen in het complex. Bart Drost, verantwoordelijk voor woningbouw en transformatie, legt uit: “We voegen zowel inpandig als op het dak nieuwe woningen toe – een techniek die we 'optoppen' noemen."

Lopend over de bouwplaats laat Bart zien waar de overgang tussen oud en nieuw te zien is. “Naast de liftuitgang op de derde verdieping, kon je vroeger het dak opstappen. Nu is er een doorgang gemaakt en kom je terecht in een nieuwe gang met aan weerszijden appartementen.” Bij het realiseren van de houtskeletbouw op het voormalig dak van het laagste deel van het complex, waren er wel wat praktische uitdagingen. Zo was het afschot van het dak groter dan op de tekening aangegeven, waardoor de dekvloer langs de randen te dik zou worden. “En te dik betekent te zwaar voor de dragende constructie. Dus werken we nu met isolatiemateriaal onder de dekvloer, dat veel lichter is.”

De kansen van optoppen

Het is een van de zaken om rekening mee te houden bij optoppen: of de constructie sterk genoeg is om de extra laag te bouwen. In Zoetermeer was dat het geval, maar als de constructie niet sterk genoeg is kan er ook een extra dragende constructie toegevoegd worden. “De krachtenverdeling over het gebouw is ook een ding, en of er plek is voor de nieuwe leidingen, zonder dat onderliggende appartementen daar last van hebben. En vaak moet het bestemmingsplan aangepast worden”, vertelt commercieel manager Alex Letteboer. Ondanks die uitdagingen, ziet hij dat er in stedelijk gebied steeds meer vraag is naar optoppen. “De kennis die we hier in Zoetermeer opdoen, nemen we mee naar de komende vraagstukken over optoppen. Als we in de toekomst een project realiseren waar we twintig dezelfde optopwoningen neerzetten, wordt het interessant om dat conceptmatig te bekijken. Zeker als we dat combineren met de kennis vanuit de Heijmans houtskeletbouwfabriek in Heerenveen.”

Ik denk dat dit dé bouwopgave van de toekomst is, waarmee we nieuwe waarde creëren in bestaande steden.
Alex Letteboer

Alle experts in huis

Het optoppen is ook onderdeel van deelplan 2, waarin een voormalig verzorgingshuis verduurzaamd wordt en er door het toevoegen van een compleet nieuwe laag 122 appartementen ontstaan. Deelplan 3 bestaat uit de nieuwbouw van 45 appartementen en het laatste deelplan omvat de inrichting van de openbare ruimte. Alex ziet deze multidisciplinaire aanpak als de toekomst van bouwprojecten in bestaande steden. “Ik denk dat dit dé bouwopgave van de toekomst is, waarmee we nieuwe waarde creëren in bestaande steden. Van ontwikkelen tot renoveren en van ontwerpen tot het realiseren van nieuwe woningen. Omdat we als Heijmans al die experts in huis hebben, kunnen we echt ontzorgen. We kunnen meedenken vanuit de vraag, de potentie volledig benutten en alle benodigde disciplines met elkaar laten samenwerken.”

Bewoners begeleiden

Daarbij doelt Alex niet alleen op de technische kanten van een project, maar ook op zaken als bewonersbegeleiding, vult Bart aan. “Zeker bij renovatie in bewoonde staat en bij voornamelijk oudere bewoners – zoals in dit project het geval is – is goede bewonersbegeleiding ontzettend belangrijk. Daarom werken we met het Heijmans B’woond concept en is er een bewonersteam dat bestaat uit een conciërge, omgevingsmanager en bewonersbegeleider die allemaal heel goed bereikbaar zijn.”

Voor iedereen die op dit project werkt, is het heel belangrijk om goed ontwikkelde soft skills te hebben. Van timmerman tot projectleider, wie bij mensen thuis werkt, moet niet alleen goed zijn in zijn vak. Bart: “Gelukkig hebben we daar veel ervaring mee. Hoe groot de bouwopgave ook is, de grootste zorg van corporaties en Heijmans blijft het welzijn van bewoners.”