Skip to content
arthursmeets_osg_singelland_2021_08_26_135.jpg
Hoe staat het met... Onderhoud OSG Singelland, Drachten

Goed onderhoud, betere leeromgeving

17 september 2021

Een prettig binnenklimaat, een veilige leeromgeving en duurzaam functionerende gebouwen staan hoog in het vaandel bij openbare scholengemeenschap Singelland. Daar helpen optimaal functionerende elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties bij. Gebouwbeheerder Johannes van der Woude en Harmen Bebingh, klantmanager bij Heijmans, vertellen over een goede samenwerking.

Op het Singelland VHS in Drachten volgen zo’n negenhonderd leerlingen vmbo-onderwijs. Het gebouw voelt groots aan, maar de sfeer is gemoedelijk. “De leerlingen krijgen les in een ‘eigen vleugel’ van een vaste groep docenten”, zegt Johannes. “Ze volgen zowel binnen als buiten de klas praktische en theoretische lessen. Soms met de hele klas, dan weer in projectgroepjes. Omdat het onderwijs continu verandert, vraagt dat wat van het aanpassingsvermogen van onze gebouwen.”

Preventief en correctief onderhoud

Al meer dan dertig jaar bemoeit Johannes zich met facilitaire zaken binnen de scholengemeenschap. Nu houdt hij zich voornamelijk bezig met de grotere projecten en het technische beheer en onderhoud. “Heijmans verzorgt op vijf locaties het beheer en onderhoud aan de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Dat doen we nu voor het derde jaar en volgend jaar gaan we het eerste van de mogelijk drie verlengingsjaren in. De werkzaamheden bestaan uit preventief en correctief onderhoud aan alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Dan moet je denken aan koeling, verwarming, ventilatie, gebouwbeheersystemen, verdeelkasten, licht-, kracht- en zonnestroominstallaties. Bij correctief onderhoud gaat het ook om storingen die buiten het contract snel opgelost moeten worden.”

Heijmans voelt zich hier thuis, kent de weg en dat scheelt ons heel veel begeleiding

Betrouwbare partner

Heijmans is in 2018 als onderhoudspartner gekozen na een openbare aanbesteding. Johannes: “We selecteerden destijds op een regionale partij met een manier van samenwerken die bij ons past. Een partner met goede kennis en kunde op gebied van complexe installaties. Kijk, voor ons is het team heel belangrijk. Wij willen hier een betrouwbare club over de vloer, waar we korte lijntjes mee hebben. Er lopen hier veel vaste mensen van Heijmans rond en dat vinden we fijn. Ze voelen zich hier thuis, kennen de weg en dat scheelt ons heel veel begeleiding. Er is weinig verloop en het is prettig om een vast aanspreekpunt te hebben. Het is nooit een verrassing wie er nu weer voor de deur staat. De samenwerking bevalt gewoon goed, ook omdat Heijmans hier in Drachten zit. Bij een storing zijn ze er snel.”

Op niveau houden

Het schoolgebouw in Drachten is zo’n vijftien jaar oud. De installaties zijn nog tiptop in orde, maar steeds vaker rijst de vraag; gaan we voor onderhoud of vervangen? “Daar adviseren we als Heijmans in”, aldus Harmen. “Het is Singelland veel waard om de installaties op niveau te houden. We doen veel meer dan wettelijk verplicht is. Het resultaat is dat we heel weinig klachten hebben van de eindgebruikers. Voor de monteurs is het ook fijn om hier te werken. De installaties zijn op orde, schoon en ze werken naar behoren. Daar dragen we gedeelde verantwoordelijkheid voor. Als we aanpassingen doen aan een lokaal, dan heeft dat consequenties voor de installaties. De aanpassingen die we doen moeten weer van een volgend niveau zijn, zodat Singelland er weer jaren plezier van heeft.”

arthursmeets_osg_singelland_2021_08_26_079.jpg
Prioriteit van de komende jaren voor OGS Singelland: het verduurzamen van de technische installaties.

Verduurzamen

Het onderhoudsteam en Johannes zien elkaar met enige regelmaat in de periodieke overleggen en op de werkvloer. Jaarlijks wordt de dienstverlening gemeten door middel van een klanttevredenheidsonderzoek. Wat gaat goed, wat kan beter? “Singelland is tevreden over de samenwerking”, glimlacht Harmen. “Het loopt gesmeerd. Als er iets is, dan lossen we dat direct op. Een blijvend punt van aandacht is verduurzamen. Daar gaan we als Heijmans pro-actiever in handelen.

Vanuit de overheid komen er steeds nieuwe verplichtingen en we hebben bij Singelland te maken met bestaande installaties met een afschrijftermijn. Als we duurzame alternatieven adviseren en uitvoeren, dan moet dat passen binnen het investeringsbudget en de planning. Omdat we op basis van gelijkwaardigheid werken, is er veel openheid. Singelland neemt ons mee in de investeringsplannen van de komende jaren en we weten wat we daarbinnen kunnen adviseren. Op dat vertrouwen kunnen we bouwen.”

Bouwen aan een relatie

In de technische ruimte zijn monteurs bezig met onderhoud. Natuurlijk gaat Johannes even langs voor een check en een groet. “Ik ben trots dat we van beide kanten een enthousiast team hebben. Deze mannen komen hier graag. Iedereen snapt dat ze op een school werken waar je met kinderen te maken hebt. Als monteur moet je niet te vrijpostig zijn tegen de leerlingen en tegelijkertijd moet je een beetje meegaan in hun grappen en grollen. Die menselijke kant komt ook aan de orde binnen het team; we maken een praatje en ook privézaken komen op tafel. Met alleen ‘je ding doen’ en weer tot ziens zeggen om vier uur bouw je geen relatie op. Gelukkig gaan we het komende jaar nog met elkaar door.”