Skip to content
marcel_hartman_energie_besparen_heijmans_wolfsbos_9.jpg
Hoe staat het met... Wolfsbos, Hoogeveen

Energie besparen door verslimmen

15 maart 2020

Met het optimaliseren van een gebouwbeheersysteem is winst te behalen, daarvan was hoofd facilitaire dienstverlening Chris Buijtendorp van scholengemeenschap Wolfsbos in Hoogeveen zich wel bewust. Maar dat het – met minimale investeringen – zóveel kon opleveren, had hij nooit gedacht. “Op jaarbasis besparen we nu een halve fte.”

“Onze scholengemeenschap bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder gebouwen van ruim veertig jaar oud. In 2016 maakten we een schoolplan, waarvan duurzaamheid een belangrijk onderdeel is. Dat resulteerde onder andere in duizend zonnepanelen op het dak. Verder wilden we niet teveel investeren, omdat niet duidelijk is wat er de komende jaren met deze gebouwen gaat gebeuren.”

Tot zover de duurzaamheidsmaatregelen, dacht Chris. Maar daar dacht Energie-adviseur Marcel Hartman anders over. Hij stelde dat er meer te besparen viel zonder grote investeringen te doen. Zeker vanwege de no cure no pay-voorwaarde, ging Chris in op het voorstel om de mogelijkheden te bekijken.

energie_besparen_heijmans_wolfsbos_2.jpg
Heijmans-adviseur Marcel Hartman met hoofd facilitaire dienstverlening Chris Buijtendorp van scholengemeenschap Wolfsbos in Hoogeveen.

Besparingsgarantie

“Omdat de minimale investeringen erg belangrijk waren voor Wolfsbos, richtte ik me op het optimaliseren van het gebouwbeheersysteem”, licht Marcel zijn aanpak toe. “Ik rekende uit hoeveel gas we zouden kunnen besparen. Omdat de investeringen een korte terugverdientijd hadden, maakte ik een voorstel.

De werkwijze van Energie Services is namelijk zo dat we een bepaalde besparing garanderen. Halen wij dat besparingsbedrag niet, dan gaat dat eerst van onze eigen inkomsten af. Is er meer besparing dan van tevoren berekend, dan is de helft van de winst voor de klant.”

Overzicht met plattegrond en agenda

Bij het bekijken van het hele energiesysteem op de school, zag Marcel al snel dat oude handmatige instellingen ervoor zorgden dat het gebouwbeheersysteem niet optimaal functioneerde. “Er was ook geen overzicht over de temperatuur in de lokalen. Als er een ouderavond was, warmden ze het hele gebouw op. Daarom koppelde ik een plattegrond aan het systeem, zodat conciërges kunnen zien in welk deel van een gebouw ze de verwarming inschakelen. Ook koppelde ik een agenda, met daarin een overwerkprogramma. Is er nu bijvoorbeeld op donderdag een ouderavond, dan klik je dat programma aan en blijft die ruimte tot tien uur verwarmd. Tegelijkertijd stelde ik in dat dit maar eenmalig gebeurt, zodat de ruimte niet een week later op donderdag weer tot tien uur is verwarmd.”

marcel_hartman_energie_besparen_heijmans_wolfsbos_3.jpg

Luisteren naar gebruikers

Dankzij de ingebouwde plattegronden is nu ook veel duidelijker wat de temperatuur in ieder lokaal is en op welke plek een storing zit. “Van mijn collega’s hoor ik positieve geluiden”, vertelt Chris. “Ze vinden het menu veel duidelijker en gebruiksvriendelijker geworden en zijn ook blij met hoe Marcel reageerde op hun vragen. Hij heeft echt naar hen geluisterd.”

Marcel geeft meteen toe dat dat ook in zijn voordeel was. “Door te praten met de conciërges, leer ik veel. Zo hoorde ik dat op maandagochtend de installaties vaak koud zijn, maar dat het in de loop van de dag beter wordt. Dat geeft mij een beter beeld van wat er aan de hand zou kunnen zijn.”

marcel_hartman_energie_besparen_heijmans_wolfsbos_8.jpg

Significant besparen

Met deze vrij simpele maatregelen, dacht Marcel vijftien tot zeventien procent gas te kunnen besparen op de scholengemeenschap. Na twee maanden bleek dit 24 procent te zijn. Terugkijkend heeft Chris er dus zeker geen spijt van dat hij de uitdaging om meer energie te besparen is aangegaan. “Het mooie is, dat ik er weinig aan gedaan heb. Marcel komt langs en optimaliseert de installaties zonder dat je daar in het gebouw iets van merkt. Vanuit de school heb ik helemaal geen klachten gehad over het binnenklimaat, terwijl we nu significant besparen.”

Omdat Heijmans altijd een meerjarige samenwerking aangaat, blijft Marcel verbonden aan Wolfsbos. “In het begin ben ik er fulltime mee bezig, het is namelijk in ieders belang om zo snel mogelijk te beginnen met besparen. Nu het systeem stabiel draait, ben ik er veel minder mee bezig. Het gaat nu voornamelijk om onderhouden en bijstellen”, vertelt hij.

chris_buijtendorp_wolfsbos_heijmans_energiebesparing.jpg

Het goede voorbeeld geven

Chris is zo enthousiast over de behaalde besparing, dat hij met de extra opbrengsten nu ook een aantal kleine investeringen wil doen op het gebied van elektra. Marcel: “Denk aan bewegingsmelders en oude verlichting vervangen door led. Ik ben nu bezig met het in kaart brengen van de besparingsmogelijkheden en die presenteer ik binnenkort aan Chris.” Ondanks de eerste scepsis van Chris, is hij blij dat hij de uitdaging is aangegaan. “Ik zou tegen iedere school met een gebouwbeheersysteem willen zeggen: pak deze kans. 24 procent besparen op gas, dat is heel veel geld. Sterker nog, het is een halve fte per jaar. Dit is een plek waar we leerlingen leren bij te dragen aan een duurzame samenleving. Daar willen we als school een voorbeeld in zijn. En dan is het heel mooi dat het zo simpel kan: met weinig moeite, minimale investering en met groot rendement.”