Skip to content
Heijmans-Fontys-2.jpg
Hoe staat het met…. installaties vernieuwen bij Fontys

Vakantiewerk

4 februari 2022

Het vernieuwen en verbeteren van de onderwijsgebouwen van Fontys vraagt om flexibiliteit in planning en uitvoering. Heijmans is één van de partijen die al jaren voor Fontys verbouwingen uitvoert en de E&W installaties vernieuwd. Vaak is dat vakantiewerk om overlast te voorkomen. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

André en Stephan zitten gebroederlijk in de schoolbanken. Klaar voor de overhoring. Of ze goed gaan scoren? Ze hebben in ieder geval alle kennis in huis over de onderwerpen huisvesting, techniek en duurzaamheid. Zo is Stephan Smits als projectleider bij Fontys de afgelopen 5 jaar betrokken geweest bij veel verbouwingen en aanpassingen aan de installaties. “We hebben hier te maken met verschillende type gebouwen door heel Brabant en Limburg. De diversiteit en de staat van het onderhoud van zo’n 25 locaties maakt het werk uitdagend. Mijn technische achtergrond maakt het eenvoudig om een goede uitvraag te doen richting onze vaste partners. Door zelf onderzoek te doen weten we meestal goed wat we als Fontys willen.”

Heijmans-Fontys-1.jpg
André van Meijl (l) en Stephan Smits van Fontys in de schoolbanken

Voor André van Meijl, contractbeheerder bij Heijmans, is bij Fontys geen klus hetzelfde. “We werken onder andere aan interne verbouwingen, het verduurzamen van de verlichting, het vervangen van koelmachines, luchtbehandelingskasten en het compleet vernieuwen van de brandmeldinstallatie. Maar ook de ontruimingstechniek en het aanpassen van klimaatinstallaties gaat door onze vingers. Meestal pakken we dat als Heijmans integraal op binnen de contractafspraken, maar vanwege de korte doorlooptijden van de projecten schakelen we ook met onze vaste partners.”

Minicompetitie

Fontys heeft gekozen voor een raamovereenkomst voor werkzaamheden aan de E&W installaties met drie verschillende partijen, waaronder Heijmans. Per opdracht werkt Fontys zelf de opgave uit en vraagt aan de betrokken partijen om een offerte te maken. Op basis van de prijs wordt de partij gekozen die het werk uitvoert. Stephan: “Dat deze partijen kwaliteit kunnen leveren met een bepaalde aanpak, dat weten we. Dat hebben we namelijk met elkaar afgesproken in de raamovereenkomst. De partijen kunnen zich focussen op de techniek en het werk dat gedaan moet worden. Dat houdt ons, maar ook de partijen onderling, scherp. Ze zijn continu met elkaar in competitie en zoeken nét naar die ene slimme oplossing of een betere kwaliteit.”

Heijmans-Fontys-6.jpg
André en Stephan op inspectie bij de luchtbehandelingsinstallatie

Veranderende leeromgeving

De ontwikkelingen in het onderwijs gaan hard. De pandemie toont aan dat ook onderwijs op afstand in no-time belangrijk is geworden. “Blended learning noemen we dat”, zegt Stephan. “We voorzagen dat er op vrijwel alle locaties een tekort was aan voorzieningen voor een online overleg of les. We hebben vervolgens geïnventariseerd welke voorzieningen er nodig waren op de diverse locaties. Docenten moeten bijvoorbeeld ook de mogelijkheid hebben om in een lokaal digitaal les te kunnen geven.” In korte tijd heeft Heijmans in zo’n 130 ruimtes, op verschillende locaties, de basisinfrastructuur hiervoor aangepast. André: “Daar zijn goede netwerkaansluitingen en stroomvoorzieningen voor nodig. Het aanpassen van zo’n structuur moet dan in korte tijd opgepakt worden, met overal dezelfde kwaliteit en techniek.”

Heijmans-Fontys-3.jpg

Vakantiewerk

Fontys werkt vanuit een jaarplanning vooruit. André: “Bij iedere klus kijken we naar de schoolvakanties en tellen vanuit daar terug. Hoe lang is de voorbereidingstijd? Wat zijn de levertijden? Uiteindelijk heb je dan zo’n 6 tot 8 weken per jaar om de werkzaamheden uit te voeren.” Dat vraagt om flexibiliteit, beseft Stephan zich maar al te goed. “De monteurs moeten op de momenten werken dat hun kinderen misschien wel vakantie hebben. Dat is soms best ingewikkeld.” De grote kracht van André is juist om snel te kunnen schakelen. “Dat is in een bouwvakperiode best lastig. Ik heb een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en wil gewoon dat het geregeld is voordat de studenten weer binnen zijn.”

Heijmans-Fontys-18.jpg
Heijmans vernieuwde onder andere de brandmeldinstallatie voor Fontys in Venlo

Waarde toevoegen

“Kijk, als je partijen voor een langere periode contracteert, weet je niet goed hoe dat uitpakt in de manier waarop je met elkaar omgaat”, zegt Stephan. “Uiteindelijk zijn we gewoon mensen en moeten we 1-op-1 dingen met elkaar regelen. Het is dan prettig als je elkaar kunt vertrouwen en dat je mensen als André om je heen hebt met kennis van zaken. We zoeken elkaar makkelijk op en als er iets niet goed gaat, draaien we er niet omheen. Dat is veel waard.” Voor André geldt hetzelfde: “Techniek maken, dat kunnen onze concullega’s ook. Het gaat erom dat je luistert, meedenkt, de vraag begrijpt en met iets extra’s komt in de oplossing. Daar kun je het verschil maken.”

Terug in de schoolbanken; de overhoring zit erop. De mannen scoren maximaal op technische kennis en sociale competenties. Eén blik is voldoende: “Ging het vroeger ook maar zo makkelijk!”

Neem contact met ons op