Conceptueel bouwen als teamsport
Ze zijn beeldbepalend voor je huis, maar weet jij wie je kozijnen maakt? Grote kans dat de kunststof ramen en deuren van Europrovyl afkomstig zijn. Al acht jaar werkt deze kozijnenproducent met Heijmans aan steeds betere woningen. Directeur Freddy van der Werff laat zien hoe hij en zijn medewerkers dit doen.
Een vriendelijke, overzichtelijke en eigentijdse onderneming: dat is de eerste indruk bij binnenkomst van Europrovyl in Leeuwarden. Kunststof profielen in wit, grijs, geel en zelfs knalrood liggen netjes gerangschikt aan de ene kant en komen er zonder al te veel herrie, stof of rotzooi aan de andere kant uit als een compleet raam- of deurkozijn. De pas vernieuwde fabriek van Europrovyl doet directeur Freddy van der Werff nog steeds glimmen van trots.
Nuchter boerenverstand
Die vernieuwing was hard nodig. Sinds de oprichting in 1970 in het Friese dorp Augustinusga liep de productie op, tot Europrovyl zichzelf de grootste kunststof kozijnenfabriek van Nederland mocht noemen. In Leeuwarden is de ruimte gevonden om een gloednieuwe productiefaciliteit neer te zetten.
Freddy is vier jaar directeur bij Europrovyl. Een directeur die heel dicht bij zijn 170 mensen staat, vertelt hij in de fris ingerichte spreekkamer: “Dit is een platte organisatie, met mij als coach, niet als baas. Van mijn sportverleden als wielrenner weet ik dat iedereen zijn eigen talenten heeft. Een sprinter wordt geen klimmer. Een sprinter moet je zo coachen dat ‘ie beter leert sprinten, dán win je prijzen.
Dat probeer ik hier ook te doen: ik geef iedereen veel vrijheid. We kennen zelfsturende teams en weinig managementlagen. Want met nuchter boerenverstand kom je er ook, zeg ik altijd.”
Beheerste groei
Europrovyl levert kozijnen voor alle conceptwoningen van Heijmans. Door met vaste ketenpartners te werken en de productie zo ver mogelijk te standaardiseren, kan Heijmans opdrachtgevers en woningkopers snel en naar wens bedienen. Europrovyl heeft veel baat bij de continuïteit: de afzet is anderhalf jaar gegarandeerd. “Erg prettig voor je planning, voor je mensen én voor je investeringsmogelijkheden. Zo heb je de kans om processen aan de voorkant te verbeteren en te vernieuwen.”
Sinds de samenwerking met Heijmans in 2012 vertonen de cijfers een stijgende lijn, het laatste jaar is de omzet met veertig procent gestegen. Een ietwat beduusde Freddy: “De woningmarkt is natuurlijk erg verhit, en dankzij de vernieuwde fabriek is onze productie ook een stuk efficiënter. Een goede ontwikkeling.
Wel is het belangrijk niet teveel fluctuatie te hebben, een gestage stroom werk is beter. Daarom bepalen we als ketenpartners met elkaar hoeveel woningen we per jaar willen en kunnen opleveren. Als Heijmans groei ziet, dan wordt dat besproken met alle co-makers. ‘Dit is ons doel, kunnen we dat’? Samen kleine stapjes omhoog zetten.”
Samenwerken
Alle menselijke en technische capaciteit die daarvoor nodig is, toont Freddy in een rondleiding. Eerst naar de engineers die al sinds het begin met Heijmans-medewerkers van Woningbouw samenwerken. Siemen Kamstra en Henk Jonker werken in hetzelfde digitale model als alle andere co-makers en bouwers, in teams per project. “Als iemand ergens iets verandert, ziet iedereen dat. Maar we komen steeds vaker bij elkaar om in één dag een heel project op te zetten, in een soort snelkookpan”, vertelt Freddy.
“We besparen een hoop faalkosten en het is gewoon prettig werken met vaste en ervaren collega’s. Bovendien heb je een gezamenlijk belang. Samenwerken zit bij iedereen hier in het DNA. Alleen samen kun je continu verbeteren en meer kwaliteit leveren.”
Voorwaarde voor een langdurige en gezonde samenwerking is openheid, stelt Freddy. “Je dient je processen en ambities met elkaar te delen, waar je naartoe wilt met je bedrijf en wat je aan uitdagingen ziet. Best spannend. Maar zonder vertrouwen is echt samenwerken niet mogelijk.”
CO-MAKER EUROPROVYL LEVERT
- 260 kozijnen per dag, 1300 kozijnen per week
- voor 1.000 conceptwoningen per jaar
- 16 km aan profielen per week
- in 2 ploegendiensten en 3 productielijnen
- verdiepte profielsystemen (als eerste in Nederland)
- op hout lijkende kunststof kozijnen (als eerste in Nederland)
- op 12.000 m2 oppervlakte
Gezond en veilig werken
In het eerste deel van de productiehal voert Daan Goedhuis kunststof profielen in de machine in die ze op maat snijdt. Omdat de lopende delen achter hekken staan of in kasten die stof en vuil direct afzuigen, is het stil, veilig en schoon werk. En lichamelijk een stuk minder zwaar.
Freddy vertelt dat het nieuwe machinepark met inspraak van de productiemedewerkers is ontworpen. “Hoe kunnen zij prettiger werken? was ook een van de uitgangspunten. Voor het bedrijf natuurlijk ook goed omdat we zo lager ziekteverzuim hebben.”
Zo schroeft collega Jaap Hansma aan het eind van de assemblagelijn het beslag op een raamkozijn. Dankzij een druk op de knop zakt het kozijn in de vloer, zodat hij aan de bovenkant kan werken. En zoeft het daarna omhoog als hij de onderkant moet doen.
Iedere productiemedewerker heeft een scherm bij de werkplek waarop te zien is aan welk kozijn ze werken: dankzij streepjescodes op alle onderdelen krijgen ze het juiste beslag en komen ze op de juiste bouwplaats bij de juiste woning terecht. Misschien worden dat in de toekomst wel chips, denkt Freddy. “Die via een verbinding met je mobiele telefoon contact met ons kan leggen. Mócht er iets mis zijn met je kozijn, wat ik eigenlijk uitsluit, hahaha.”
Niet op je lauweren rusten, want je bent net zo goed als je laatste wedstrijd, vindt Freddy. Daarom is het bijna vijftigjarige Europrovyl hard aan het verslimmen en verduurzamen. “Industrialisatie gaat steeds verder, en dus moet je blijven kijken hoe je verder kan standaardiseren. Daarbij is circulariteit de belangrijkste uitdaging voor de toekomst. Kunnen we zoveel mogelijk hergebruiken?”
Al enige jaren neemt Europrovyl gebruikte kozijnen terug en bewerkt die tot grondstof voor nieuwe profielen. “Je kunt kunststof tot tien keer hergebruiken”, vertelt Freddy enthousiast. “En sowieso gaat een kunststof kozijn wel vijftig jaar mee. Ze zijn niet alleen onderhoudsarm en mooi om te zien, ook heel duurzaam.”