Amsterdam VERTICAL
Wonen, werken en ontspannen in het groen
De ruwbouw van Amsterdam VERTICAL heeft z’n hoogste punt bereikt. Houten gevelelementen, gekeimde muren en bijzonder metselwerk komen achter de steigerdoeken vandaan. VERTICAL laat zich steeds meer zien aan de buitenwereld. Bij projectleider Peter Stijns van Heijmans zorgt dat voor een glimlach op z’n gezicht. ‘Zo’n prachtig gebouw maken, dat is toch waar je het allemaal voor doet.’
Vanaf de A10 en vanuit Slotermeer doemt VERTICAL East op in het straatbeeld. De wijde omgeving begint inmiddels te wennen aan dit nieuwe icoon in Sloterdijk. Binnen de bouwhekken verloopt het bouwproces voorspoedig. Op de vraag hoe de zaken lopen heeft projectleider Peter Stijns maar een kort antwoord nodig: “Goed. Lekker hectisch. Er zijn altijd uitdagingen, maar het loopt op schema.”
Al rondkijkend zie je dat op vrijwel alle verdiepingen bedrijvigheid is. “Er lopen op dit moment veel verschillende processen tegelijk”, zegt Peter. “Medio maart hebben we het hoogste punt bereikt van de ruwbouw van de hoge toren en de dakuitloop van het trappenhuis wordt as we speak het dak op gehesen. Dat hebben we vooraf helemaal geëngineerd en geprefabriceerd. Door het in één keer het dak op te hijsen scheelt dat veel bewerkingstijd op het dak en houden we ruimte over voor andere werkzaamheden op het dak.”
Een klusje dat inmiddels is gestart, is het aanbrengen van de bloembakken op iedere verdieping. “Ook hier is de ruimte beperkt en worden de tuinen per verdieping van buitenaf aangebracht. Dat is allemaal handwerk. Eerst wordt er isolatie aangebracht, dan een substraat, dan de beplanting en ook nog de ballustrades. Dat moet op alle verdiepingen helemaal rondom het gebouw gebeuren. En dan hebben we ook nog per verdieping verschillende beplanting. Het is eigenlijk een project op zich met een enorme logistieke uitdaging. De bevoorrading legt een behoorlijke druk op het gebruik van de liften. De zakken substraat worden vanuit de lift met de hand van man tot man doorgegeven, totdat het op de juiste plek ligt. Een monsterklus.”
“Terwijl op de hoge toren de voorbereidingen van de kroon zijn begonnen, is bij de lage toren de start gemaakt met de gevelsluiting met HSB-elementen. “Dat vind ik dus het mooie aan dit project. Er lopen verschillende processen door elkaar. De kroon op de hoge toren is een staalconstructie met zonnepanelen met daarbinnen technische installaties. Die stalen constructie wordt deels geprefabriceerd het dak op gehesen, maar het binnenwerk wordt allemaal in het werk gemaakt. Ondertussen moeten we het middendek van de parkeergarage al vrijmaken om VERTICAL Center met 12 woningen tussen de torens te kunnen bouwen. Dat betekent dat we steeds minder ruimte beschikbaar hebben, terwijl er een nieuwe bouwstroom bijkomt. In april staan hier op het parkeerdek al de eerste betonwanden van de twee woonblokken. Het gaat echt in een rap tempo nu. En zo bestaat VERTICAL eigenlijk uit allemaal losse projecten die parallel worden opgepakt en samen één geheel vormen. De complexiteit van deze processen maakt het project voor mij zo interessant. Dat parallel schakelen vind ik het leukst om te doen. Geen dag is hier hetzelfde.”
VERTICAL West, ofwel de lage toren, wordt ook een uniek gebouw. “In de gevels zitten nestvoorzieningen voor vogels en vleermuizen. Het idee is dat ze in de hoge toren foerageren en dan richting de lage toren vliegen om hun kroost te voeden. Dat is mooi toch? Per verdieping maken we hier vier woningen die nagenoeg per verdieping hetzelfde zijn qua opzet. Dat is, in tegenstelling tot de hoge toren, wel prettig in de uitvoering. In de hoge toren is werkelijk iedere verdiepingsplattegrond anders. De gevelsluiting met HSB-elementen van de lage toren gaat enorm hard, dus we kunnen binnenkort al beginnen met de bijzondere gevelafwerking. Je ziet dat de rotsvorm van het gebouw met de dag meer vorm krijgen.”
En zo hobbelt Peter van het één naar het ander. Eenmaal in de keet is hij alweer druk met de inkoop van materialen voor de woningen in het middenblok. “Vanmiddag heb ik zelfs al gesprekken over de oplevering die voor het vierde kwartaal dit jaar gepland staat. En zo ben ik op detailniveau bezig op de bouwplaats, en zo werk ik alweer drie maanden vooruit. En dan komen er natuurlijk nog allerlei probleempjes tussendoor die aandacht vragen. Gelukkig ben ik een geordend type en hou ik het overzicht door alles goed te documenteren. Ik ben gek op mappies en planningen."
Dat is wel te zien aan Peter’s ruimte in de keet. Aan de muur hangt een heuse waaier met meerdere planningen en z’n kast met mapjes is netjes geordend. “Niet alleen analoog hoor, ook digitaal. Als ik alleen van de harde schijf in m’n hoofd afhankelijk zou zijn, dan loopt het helemaal in de soep. Aan mij de taak om het proces richting de afbouwfase zo goed mogelijk te organiseren, zodat er zoveel mogelijk rust komt naar het einde toe.”
Hoe Peter het allemaal voor elkaar krijgt? “Dat is simpel; het is teamwork. Ik doe hier niks alleen. We hebben verschillende uitvoerders en teams die aan specifieke deelprojecten werken binnen VERTICAL. Omdat we er dagelijks mee bezig zijn, lijkt het allemaal heel normaal wat we doen, maar dat is het echt niet. Als bouwplaatsmanager van de Pontsteiger in Amsterdam was ik best wel wat gewend, maar hier lopen nog veel meer processen door elkaar. Wat we met elkaar als team presteren is uniek. Daar staan we regelmatig bij stil en daar ben ik super trots op.”