Skip to content
Heijmans Horizon Parijsch Borg en Buiten Culemborg 7
Borg & Buiten Culemborg maakt het waar

Circulair en duurzaam bouwen

15 maart 2023

De nieuwbouwwijk Parijsch in Culemborg bestaat uit verschillende buurten met allemaal een eigen karakter. Uitgangspunten voor de nieuw te realiseren buurt Borg & Buiten zijn duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en natuur. Daar sluiten de houtskeletbouwwoningen die Heijmans daar zal bouwen goed bij aan. Henkjan Kievit, directeur CV Parijsch, en Monica Wichgers, wethouder van de gemeente Culemborg, kijken uit naar deze groene wijk.

In het westen van Culemborg ligt Parijsch, een nieuwbouwwijk van ruim tweeduizend woningen en daarmee de grootste uitbreiding van de gemeente. Wethouder Monica Wichgers legt uit dat Borg & Buiten een belangrijk sluitstuk is van deze wijk: “Culemborg is een gemeente met lef, waar duurzaamheid en leefbaarheid belangrijke thema’s zijn en waar we denken in mogelijkheden. Borg & Buiten heeft al die elementen in zich.”

Bij de aanleg van Parijsch richtte de gemeente Culemborg destijds de ontwikkelingsmaatschappij CV Parijsch op, waar Henkjan Kievit sinds 2014 directeur van is. In 2015 ging CV Parijsch een langdurige samenwerking aan met Heijmans voor de ontwikkeling van het gebied en de bouw van duurzame woningen.

Houtskeletbouwwoningen

Heijmans Horizon, de nieuwe generatie woningen die in Borg & Buiten komen te staan, worden geproduceerd in de energieneutrale fabriek van Heijmans in Heerenveen. In het najaar van 2023 verwacht Heijmans te starten met het realiseren van de eerste 47 koopwoningen, in totaal worden in Borg & Buiten 450 woningen gerealiseerd. Henkjan: “De houtskeletbouwwoningen van Heijmans sluiten goed aan bij de visie en gedachtes van deze groene wijk. Het is een mooie manier om natuurlijk, circulair en duurzaam te bouwen.”

De nieuwe generatie woningen is energiezuinig, gasloos en draagt bij aan een gezond woonklimaat. Monica is eveneens positief over het duurzame karakter van deze houtskeletbouwwoningen en over het feit dat de woningen grotendeels in de fabriek worden geproduceerd, waardoor er minder bouwoverlast is voor de omgeving.

Oog voor dieren

Twee jaar geleden bestond Borg & Buiten nog uit landbouwgrond vol met mais. Nu worden de contouren van de wijk langzaam zichtbaar. Henkjan: “In Borg & Buiten woon je tussen licht, lucht en groen. Er is veel oog voor de dieren en planten die hier leven en die er hopelijk komen. We maken plasdrasoevers voor kikkers en salamanders en hebben een paddenpoel gegraven, waar veel rugstreeppadden in zitten.” Henkjan is van huis uit bioloog, dus hij beet zich vast in de stikstofcompensatie, natuurbeschermingsmaatregelen en duurzame keuzes bij de ontwikkeling. “In de gevels van de huizen zijn ook nestgelegenheden voor gierzwaluwen, mussen en vleermuizen meegenomen.”

Heijmans Horizon Parijsch Borg en Buiten Culemborg 9

Aangrenzend natuurgebied

Een gebied naast de wijk Borg & Buiten wordt omgevormd tot natuurgebied en is straks toegankelijk voor bewoners als recreatieplek. De vier hectare voormalige landbouwgrond is daartoe aangekocht door de CV Parijsch. Henkjan: “We leggen daar een ruige strook natuur aan. We hopen op patrijzen die daar willen nestelen in de toekomst.” Het natuurgebied ligt vlakbij zorgboerderij De Witte Schuur en de medewerkers zullen helpen bij het onderhoud van het natuurgebied.

Autovrije straten

Een ander speerpunt van Borg & Buiten is dat de auto een stapje naar achter doet. Monica: “Daardoor maak je ruimte voor groen, kinderen kunnen hier onbezorgd buiten spelen en je kunt er aangenaam wandelen of fietsen. De auto is wel gemakkelijk te bereiken, maar staat niet voor de deur. We willen de bewoners stimuleren om vaker voor de fiets te kiezen.”

Auto’s worden zoveel mogelijk aan de rand van wijk gesitueerd op twee grote parkeerplaatsen. De straten worden daardoor autoluw of autovrij en bewoners kunnen ook gebruikmaken van elektrische deelauto’s en deelbakfietsen. Straks is het fijn wonen in Borg & Buiten, concluderen Henkjan en Monica. Dat kan niet anders met zoveel natuur en groen om je heen, waar bewoners kunnen spelen, recreëren en andere mensen ontmoeten.

Neem contact met ons op