Skip to content
Loppersum_13.jpg
Bestand tegen beven

Versterking Loppersum

30 augustus 2021
Loppersum
2019-2022
Nationaal Coördinator Groningen

Door gaswinning beeft de aarde in Groningen, zo ook in Loppersum. Met allerlei nadelige gevolgen voor een groot aantal huiseigenaren in dit Groningse dorp: hun woningen zijn hier niet tegen bestand. Na sloop van 67 van deze huizen, herbouwt Heijmans ze tot functioneel vergelijkbare woningen die door hun sterke constructie veiliger zijn bij bevingen. Het project is onderverdeeld in zes clusters, waarbij Heijmans in elk cluster een ander type gasloze woning bouwt vanuit de wensen en eisen van de huiseigenaren.

Vijf keer bijzonder

1. Sloop en nieuwbouw

Heijmans is verantwoordelijk voor zowel de sloop als de bouw van nieuwe energiezuinige woningen voor de 67 gedupeerden in Loppersum. In dit langlopend traject wordt volop rekening gehouden met de gevoelens van de bewoners die afscheid moeten nemen van hun oude thuis. Gelukkig biedt Heijmans hen een mooi vooruitzicht met een nieuwe veilige woonplek.

2. Aardbevingsbestendig

De nieuwe gasloze woningen zijn door hun unieke bouwconstructie aardbevingsveilig. Hiervoor zijn technische aanpassingen aan het betonnen casco gedaan, zoals gekoppelde betonbewapening en geïntegreerde balkfundering.

3. Natuurinclusief

Voordat de sloop start, verzekert Heijmans zichzelf dat er geen vogels en vleermuizen in de oude huizen bevinden. Door diervriendelijke voorzieningen in de nieuwe woningen vinden vogels en vleermuizen weer een mooie schuilplek.

4. Wisselwoning

De particuliere huiseigenaren verlaten hun oude huis voor de sloop en nieuwbouw. Zij nemen dan tijdelijk intrek in een wisselwoning.

5. Intensief contact

Heijmans neemt de huiseigenaren vanaf de start van het traject bij de hand en geeft hen volop inspraak. Na een reeks algemene voorlichtingsavonden over mogelijke kleurstellingen en diverse woningvarianten, volgen individuele gesprekken met de woningeigenaren over de precieze wensen en eisen voor de afwerking binnenshuis. Bovendien kunnen mensen gedurende het hele traject met hun vragen en zorgen terecht in de speciale ‘hoeskoamer’ die in een Heijmans ONE is ingericht op een centrale plek in de wijk.

Neem contact met ons op