Skip to content
Vathorst Amersfoort_01
Een wereld van verschil

Vathorst, Amersfoort

18 november 2022
Amersfoort
2022 - 2028
Heijmans Vastgoed

In het Amersfoortse stadsdeel Vathorst realiseert Heijmans samen met een aantal partners al twintig jaar nieuwe woningen. In Vathorst ontstaat een gevarieerd beeld. In de projecten Podium en Laakse Tuinen krijgt de gezonde leefomgeving volgens de principes van Heijmans vorm.

Vijf keer bijzonder

1. Kwaliteit

In 1994 is Vathorst, gelegen in de oksel van de kruising tussen de snelwegen A28 en A1, door het Rijk aangewezen als VINEX-locatie. Vathorst is de grootste van de drie noordwaartse uitbreidingen van Amersfoort. De ontwerpers, Ashok Bhalotra en Adriaan Geuze, gaven de wijk het motto ‘Een wereld van verschil’ mee. De nieuwe woonwijken die Heijmans realiseert, verschillen in opzet en uitstraling, van dorps tot stedelijk en van groen tot waterrijk. Kwaliteit in materialen en details karakteriseren de woningen.

2. Samenwerking

Vathorst is een langlopende gebiedsontwikkeling waar Heijmans samen met andere partners en Ontwikkelingsbedrijf Vathorst bouwt aan een woon- en werkomgeving voor circa 33.000 mensen. In de projecten Podium en Laakse Tuinen wil Heijmans een gezonde leefomgeving maken, met duurzaamheid, kwaliteit van de openbare ruimte en een sterke sociale verbinding als uitgangspunten.

3. Diversiteit

In Vathorst realiseert Heijmans diverse projecten, elk met een eigen karakter. Zo krijgt de ‘stedelijke’ wijk Podium 440 duurzame huurappartementen en koopwoningen, voorzien van een collectieve Warmte Koude Opslag (WKO). Hier staat elkaar ontmoeten in stadsnatuur centraal. Daarnaast bouwt Heijmans in de ‘dorpse’ groene en waterrijke wijk Laakse Tuinen duurzame woningen. Hiervan worden er vijf geconstrueerd in innovatieve houtskeletbouw (HBS).

4. Houtskeletbouw

In de vijf HBS-woningen vormen stevige dragende houten balken het ‘skelet’. Zo zijn de huizen voorzien van prefab wandelementen met houten constructies. Het bouwen met hout heeft meerdere voordelen: hout gaat net zo lang mee als beton, heeft een lagere CO2-uitstoot, zorgt door de duurzame certificering voor bescherming van bossen en is gemakkelijk te demonteren. Bovendien zorgt hout door zijn natuurlijke vochtregulering en isolerende functie voor een gezond binnenklimaat.

5. Sociale verbinding

Door ontmoetingen te faciliteren, zorgt Heijmans voor een levendige woongemeenschap in Vathorst. Gemeenschappelijke voorzieningen als groene zones, binnentuinen, parken, waterrecreatie, deelauto’s en horeca zorgen ervoor dat bewoners elkaar gemakkelijk tegenkomen. Ook vides aan de voorzijde van woningen in Podium dragen bij aan de sociale samenhang.

Neem contact met ons op