Skip to content
Horizon Eindhoven Drone
Horizonwoningen, Eindhoven

Energiezuinig en comfortabel wonen

12 januari 2024
Eindhoven
2023-2024
14,7 miljoen
Woningcorporatie 'thuis

Bewoners van de Antony Moddermanstraat in de Eindhovense wijk ’t Ven wonen binnenkort duurzaam, energiezuinig én comfortabel. Voor deze groep huurders van woningcorporatie ’thuis bouwt Heijmans 88 Horizonwoningen, waarvan de draagconstructie bestaat uit hout. Dankzij de prefabdelen van deze houtskeletbouwwoningen, kunnen de huizen op locatie worden geassembleerd. Bovendien is ventileren, verwarmen en koelen mogelijk door een luchtverwarmingssysteem in de vaste kern van alle vier de typen Horizonwoningen. Zo profiteren bewoners optimaal van een gezond leefklimaat.

Vijf keer bijzonder

1. Biobased

Bij de bouw van de houtskeletbouwwoningen maakt Heijmans gebruik van natuurlijke grondstoffen. De houten wanden zijn bijvoorbeeld gevuld met cellulose voor de benodigde isolatie. Daarnaast kent de bouw van Horizonwoningen nul CO2-emissie door minimaal gebruik van beton. Bovendien worden de installaties direct in de houten wanden geïntegreerd, waarna Heijmans de prefab bouwelementen in slechts enkele dagen op locatie aan elkaar monteert.

2. Herinrichting straat

Tegelijkertijd met de bouw van de Horizonwoningen wordt de Antony Moddermanstraat duurzaam heringericht. Zo plaatst Heijmans de parkeerhavens buiten de straat, is hemelwateropslag mogelijk door de aanleg van wadi’s, krijgt de straat vijftig procent meer beplanting en streeft men naar groene tuinen.

3. Integrale samenwerking

Woningcorporatie ‘thuis, gemeente Eindhoven en Heijmans onderschrijven elkaars duurzame ambitie. Dit leidt tot een integrale samenwerking, van ontwerp en ontwikkeling tot realisatie. Hiervoor hebben de drie sparringpartners hun krachten gebundeld. Zo heeft de woningcorporatie het voortouw genomen in het ontwikkelproces, actief gesteund door de gemeente. En Heijmans zet zijn kennis en kunde in om de bouw soepel te laten verlopen.

4. Circulair slopen

Bij het slopen van de oude woningen zorgt Heijmans dat bestaande onderdelen zoveel mogelijk bewaard blijven. Bijvoorbeeld binnendeuren, trapleuningen. keukenkastjes en lampenkappen. Door het specifieke formaat krijgen ze via de ‘Kringsloopwinkel’ gratis een tweede leven bij andere wijkbewoners. Ook bestaande planten en bomen uit voor- en achtertuinen krijgen een tweede kans. Vóór de sloop graven omwonenden ze onder het mom van ‘struikroven’ uit en zetten ze elders weer neer.

5. Groene tuininrichting

Bij een gezonde en duurzame leefomgeving hoort ook een groene tuininrichting. Daarom krijgt elke bewoner een tuinplan. Dit plan biedt handvatten en ideeën voor een groene tuin met de juiste bestrating. Bovendien wordt met de bewoners overlegd over de beste aanpak en krijgen ze hun zogeheten tussentuin al ingezaaid en wel bij de nieuwe Horizonwoning.

Op basis van een eenvoudig en snel digitaal proces zijn er recent 88 toekomstbestendige Horizon-woningen in de Wijk 't Ven in Eindhoven geplaatst. Benieuwd hoe dit proces verloopt? Bekijk dan de timelapse.

Neem contact met ons op