Skip to content
fenix_def.jpg__1600x0_q69_crop-scale crop_subsampling-2.jpg
Doorgaan op Katendrecht

Fenix I, Rotterdam

11 maart 2016
Katendrecht, Rotterdam
2015-2020
48 miljoen
Gemeente Rotterdam

Fenix I was lange tijd het best verborgen geheim van Rotterdam, nu een begrip in Rotterdam en ver daarbuiten. Heijmans heeft samen met gebruikers, bewoners, gemeente Rotterdam en allerlei partners de voormalige industriële Fenixloodsen getransformeerd tot een gewilde plek om te wonen en te zijn.

Vijf keer bijzonder

1. Trouw blijven

Op Katendrecht beet Heijmans zich vast in de Fenixloodsen. Met waardecreatie als ambitie is een van de diamanten in het voormalige havengebied opgepoetst. De Fenixloodsen zijn een fantastisch voorbeeld van markante Rotterdamse havenarchitectuur.

2. Mixen

Op Fenixloods I zijn 212 huur- en koop loftappartementen verrezen. De oudbouw floreert met winkels, galeries, restaurants en het theater Walhalla. De wijkvernieuwing op Katendrecht leidt ertoe dat mensen met verschillende culturen en interesses elkaar verrijken.

3. Culturele gebruikers

In de Fenixloodsen zijn de hogeschool voor de kunsten Codarts, het theater Walhalla, de Fenix Food Factory en circus Rotjeknor gevestigd. Van een tijdelijke plek in de tweede loods, die straks wordt omgebouwd tot het Landverhuizersmuseum, vinden deze pioniers nu een definitief tehuis in Fenix I.

4. Samen bepalen

Ruimte voor bewoners stond bij de ontwikkeling centraal. Zij konden kiezen uit appartementen, al van 40 m² tot hoe ver de vraag ging. Horizontaal en verticaal geschakeld behoorden tot de opties. Met woonworkshops vonden bewoners hun thuis.

5. Transformeren

De binnenbouw van Fenixloodsen is met oog op de toekomst ontwikkeld. Het gebouw beweegt mee met de toekomstige vraag. De nieuwbouw concurreert niet met de oudbouw. En zo blijft het rauwe, nautische karakter van de Kaap bewaard.