Door de glas-in-lood-ramen, het statige bordes en de grote vijver met een bruggetje is Rijksmonument De Hooge Riet al jaren ‘het mooiste gebouw van Ermelo’. Het oorspronkelijke sanatorium, wat letterlijk een gebouw-dat-gezond-maakt betekent, is nieuw leven ingeblazen. Ook de omgeving heeft een totale metamorfose gekregen. Heijmans transformeerde het landgoed tot een monumentale woonomgeving waarbij de groene inrichting voorop staat met behoud van het Rijksmonument en zorgvuldige inpassing van nieuwbouw.
Monument, groen en nieuwbouw in één
Hoe behoud je de monumentale waarde van een gebouw én zorg je dat het voldoet aan de duurzaamheidseisen en comfort van nu? Het oorspronkelijke sanatoriumgebouw wordt omringt door een prachtige tuin en ligt aan de rand van een oud bos. Hoe ga je zorgvuldig om met de omliggende natuur en creëer je een gezonde leefomgeving waar groen, duurzaamheid en sociale verbinding samenkomen? Met verschillende partners en experts is Heijmans dit avontuur aangegaan.
Woningen voor diverse doelgroepen
In het monumentale hoofdgebouw zijn 32 appartementen gerealiseerd met behoud van authentieke details. Achter het hoofdgebouw zijn 28 terraswoningen voor senioren gebouwd en aan de lommerrijke lanen langs het park tien twee-onder-een-kapwoningen. Aan de voorzijde van het landgoed is een statig gebouw met 42 sociale huurappartementen voor jongeren gerealiseerd. Op deze manier zijn er woningen gekomen voor mensen in verschillende levensfases en met diverse achtergronden.
Rijwoningen met huislift
Bijzonder aan de terraswoningen voor senioren is de indeling. Van buiten is het een traditionele rijwoning van binnen een woning die geschikt is voor senioren. De bewoners wonen en koken op de begane grond met een terras dat grenst aan de gemeenschappelijke tuinen. De slaapkamers en badkamer bevinden zich op de eerste verdieping die naast de trap ook toegankelijk is met een eigen (optionele) lift.
Oud & nieuw(bouw)
Het bestaande Rijksmonument en landgoed – met al zijn karakteristieke elementen en kenmerkende uitgangspunten als licht, lucht en ruimte – hebben de basis gevormd voor de ontwikkeling. In het monumentale hoofdgebouw zijn oorspronkelijke details zoals mozaïeken en glas-in-loodramen behouden, maar het gebouw is ook grondig geïsoleerd en naar het comfort van vandaag gebracht. Hetzelfde gedachtegoed en stijl zijn doorgetrokken in de nieuwbouw van de terraswoningen. Zo sluiten oud en nieuw naadloos op elkaar aan.
Tuinlandschap
Wonen en natuur gaan hand in hand in De Hooge Riet. Naast comfort is er ook natuurwaarde toegevoegd. Vanaf het begin zijn bij het ontwerp ecologen en landschapsarchitecten betrokken. Zij dachten mee over het versterken van de biodiversiteit en het inrichten van het gebied. De vroegere allure van het landschap is hersteld. Het is een belangrijke plek voor sociale verbinding. Er zijn hofjes, wandelpaden, bankjes en picknicktafels. Belangrijke ingrediënten die uitnodigen tot ontmoeting.
Flora & fauna
Bestaande bomen en groen is zoveel mogelijk bespaart gebleven of kregen middels Stichting Struikroven een nieuw thuis. Om de biodiversiteit te verbeteren is er specifiek gekozen voor beplanting die belangrijk is voor vogels, vlinders en egels. In het landschap zijn zwaluwkasten en houtwallen geplaatst, onze “nieuwbouw” voor insecten, amfibieën en reptielen. En in sommige woningen zijn vaste vleermuiskasten gemetseld zodat ook de vleermuizen een vast onderkomen hebben. Voor de verlichting op het landgoed is gekozen voor beperkte, maar voldoende verlichting op lage paaltjes. Hier is de balans gezocht tussen veiligheid, sfeer en fauna.
Buurtcoach
Het stimuleren van sociale verbinding is een belangrijke pijler in De Hooge Riet. Daarom is er een buurtcoach aanwezig. De coach helpt de bewoners elkaar te leren kennen, organiseert activiteiten en draagt bij aan het creëren van een buurt waar mensen naar elkaar omkijken. De kleinschalige opzet van De Hooge Riet en de binnentuin nodigen uit om elkaar te ontmoeten en om in contact te komen.
Monumentale woonomgeving
Landgoed De Hooge Riet is een monumentale woonomgeving waar historie en comfort en duurzaamheid van nu naadloos zijn geïntegreerd. De invulling van het Rijksmonument, de nieuwbouw en aandacht voor het groen zorgen ervoor dat de dorpsbewoners De Hooge Riet nog meer in hun hart hebben gesloten. Het is een plek waar bewoners en omwonenden genieten van het groene landgoed waar natuur en ontmoeting centraal staan.