Skip to content
Greenville-exterieur-2.jpg
Groene stadsoase met duurzame missie

Greenville

In Leidsche Rijn Centrum - nabij het winkelgebied - verrijst het complex Greenville als groene oase in de stad. Gebouwd rondom twee binnentuinen is Greenville gericht op groen, ruimtelijk, licht en comfortabel wonen, met 93 appartementen, 30 stadswoningen en een gebouwde parkeervoorziening met 123 parkeerplaatsen en bergingen. De hoge kwaliteit en duurzaamheid van Heijmans’ plan bleek onderscheidend in de tenderfase. Het sluit bovendien naadloos aan op de duurzame gebiedsontwikkeling Leidsche Rijn Centrum, waar Heijmans voor diverse projecten verantwoordelijk is.

In 1990 startte de bouw van Leidsche Rijn, destijds de grootste Vinex locatie van Nederland. Hier wonen nu zo’n 80.000 mensen en dat worden er alleen maar meer. Er worden hier nog zo’n 100.000 Utrechters verwacht. Daarom is het doel om van Leidsche Rijn een tweede Utrechts stadshart te maken. De potentie is er, met het openbaar vervoer vlakbij, Utrecht centrum op 15 minuten fietsen en volop voorzieningen, van horeca en sportgelegenheden tot winkels en een bioscoop. De plek spreekt mede daardoor een brede doelgroep aan: van groeiende gezinnen en senioren tot jonge professionals. De verbindende factor is het groen van Greenville: de 50 verschillende woningtypes kijken allemaal uit op het park en de groene binnenhoven.

De uitdaging

Een goed verbonden, groene en duurzame nieuwe woonomgeving die voelt en fungeert als tweede stadshart van Utrecht, maar tegelijkertijd beantwoordt aan de duurzaamheidseisen van deze tijd.

De oplossing

Meer dan alleen woningen, is hier een groene, frisse en hoogwaardige leefomgeving gerealiseerd die barst van de architectonische kwaliteit en diversiteit. Eenheid én duurzaamheid schuilen in het vele groen en vooruitstrevende oplossingen.

Factsheet Greenville.jpg

Hoogteverschillen benutten en verbinden met groen

Leidsche Rijn wint aan aantrekkingskracht en stedelijke allure. Enerzijds omdat de woningen ruim en van hoge kwaliteit zijn, anderzijds omdat de onderscheidende architectuur dit tot eyecatcher van de buurt maakt. Uniek daarbij zijn de kenmerkende hoogteverschillen waarvan het ontwerp optimaal gebruik maakt. Groen verbindt, doordat het groen van de openbare stadstuin aansluit op de private binnentuinen van het project. Ontwikkelaar Maarten Heersema vertelt dat hier een mooie en menselijke leefomgeving staat. “Statig, maar ook warm en groen. Met dit als doel werden drie verschillende architectenbureaus ingeschakeld.” Onder leiding van Diederendirrix werd in samenwerking met Bedaux de Brouwer Architecten en Hilberink Bosch Architecten een plan gemaakt. Zonder afbreuk te doen aan de signatuur van de drie partijen, ontstond een gebouw dat daadwerkelijk één geheel is, bestaande uit verschillende lagen op verschillende niveaus.

Drie verschillende ontwerpers werkten samen aan één groen en gelaagd geheel

Met Greenville draagt Heijmans bij aan een gezonde leefomgeving, onder andere door de terrassen volledig ‘aan te kleden’ en in de VvE op te nemen. Zo levert Heijmans hier behalve woningen ook een volledig vergroende en kwalitatief hoogwaardige leefomgeving, passend bij de missie als maker van de gezonde leefomgeving. Maarten: “Hier staat een rijk gedetailleerd gebouw dat zich onderscheidt, iets met écht een eigen identiteit. Het is bovendien een hoogwaardig gebouw met een lange levensduur, een gebouw dat mensen herkennen en in hun hart sluiten.”

Duurzaamheid, biodiversiteit en deelmobiliteit

Het plan heeft een EPC van -0,3 en een Gemeentelijk Praktijkrichtlijn groter dan 8,0. We hebben hier dus te maken met een zeer duurzaam plan en energiezuinige woningen. Maarten: “Met een EPC van -0,3 is het plan zelfs meer dan energieneutraal: we houden energie over!” Michiel Hagenouw, senior consultant bij ingenieursbureau LBP|SIGHT, benadrukt dat dit geen geringe prestatie is: “De behaalde EPC is zeer laag, het levert inderdaad zelfs energie op. Er zijn maar weinig partijen in Nederland die dit al voor elkaar kregen.” Dit feit, gecombineerd met het vele groen, zorgde voor de winst in de tenderfase, denkt Maarten. “Die grote hoeveelheid groen zie je niet snel in andere projecten terug, het is uitzonderlijk. We zullen hier niet snel in de massa opgaan.”

Bewoners maken gebruik van de aanvullende elektrische deelauto’s

Heijmans draagt met dit project daadwerkelijk bij aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Zo wordt er flink geïnvesteerd in de biodiversiteit met een rijk beplantingsplan van inheems plantensoorten. Een andere intelligente toevoeging is de regenwaterbuffer van Greenville. Maarten: “We maken daarbij gebruik van sensoren op de daken. Wanneer er een heftige bui op komst is, wordt het aanwezige water op de daken in de bodem geloodst, zodat de volgende grote bui opgevangen kan worden. Zo voorkomen we wateroverlast.” Je kunt niet werken aan een gezonde leefomgeving zonder over mobiliteit na te denken. Bij Greenville hebben bewoners maximaal één eigen parkeerplaats en zijn er aanvullend elektrische deelauto’s om gebruik van te maken. Maarten: “Deze zetten we bewust onderaan bij de inrit, zodat je er meteen bij het betreden van de kelder mee wordt geconfronteerd.”

Heijmans_WeDriveSolar_bidirectionele_laadpaal_Greenville_Utrecht gebouw.jpg
Duurzame deelauto's | We Drive Solar

Open houding en goede samenwerking met gemeente

De uitwerking van Greenville had wat voeten in de aarde, juist vanwege de grote duurzaamheidsambities. De ontwikkeling ging gepaard met wat gepuzzel, vertelt Maarten. “De beoogde witte zonnepanelen in de gevel bleken duurder dan verwacht. Bovendien waren ze door de plaatsing niet optimaal op de zon georiënteerd: onze eerste berekeningen waren onjuist en dat moesten we oplossen.” Diverse adviseurs rekenden mee, want het móest lukken. “Samen kwamen we eruit, door zwarte panelen te gebruiken, ingekaderd in het metselwerk van de gevel.” Voor Maarten kenmerkt het Heijmans’ werkwijze: niet stoppen tot het is opgelost. Toen het gewenste EPC niet haalbaar bleek, ging het team weer met elkaar om de tafel. “We investeerden in duurdere panelen op het dak, waardoor we de EPC van -0,3 toch haalden. Ik leerde dat wij niet voor één gat te vangen zijn en dat onze open houding en transparantie over de uitdagingen en oplossingen zeer gewaardeerd wordt door de gemeente.”

Neem contact met ons op