Skip to content
RWS-#4382890-v1-Brug over de Noord_8

Heijmans vervangt en renoveert technische installatie van tweetal bruggen Zuid-Holland

6 juli 2023, 17:00

Heijmans neemt in samenwerking met Yunex Traffic B.V. de vervanging en renovatie van de technische installaties van de Spijkenisserbrug en Brug over de Noord (Alblasserdamsebrug) op zich. De opdracht van Rijkswaterstaat wordt tussen de combinanten onderling verdeeld en heeft een contractwaarde tussen de 25 en 35 miljoen euro.

Naast de vervanging van het bedienings-, besturings- en bewakingssysteem van beide bruggen behoort ook onderhoud van beide bruggen tot de opdracht. De werkzaamheden worden dit najaar gestart en zijn naar verwachting eind 2026 gereed.

Belangrijke verbindingen

De Spijkenisserbrug (N492) is een dubbele hefbrug en dateert uit 1978. De brug vormt een belangrijke verbinding ter ontsluiting van Spijkenisse en het eiland Voorne-Putten met haar omgeving, regio Rotterdam. De brug ligt over de Oude Maas, een belangrijke hoofdvaarweg met druk scheepvaartverkeer De zeehavens van Dordrecht en Moerdijk zijn door deze vaarroute ontsloten. Een belangrijke schakel voor wegverkeer en scheepvaart.

De Brug over de Noord tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht dateert van 1939 en was onderdeel van de rijksweg A15. Sinds 1992 is de brug onderdeel van de N915 en loopt de A15 door de naastgelegen Noordtunnel. De brug ligt over de rivier de Noord, in de vaarweg-corridor Brienenoordbrug en Papendrechtsebrug/Verkeersbrug Dordrecht.

Om de bruggen veilig en toekomstbestendig te houden is vervanging de technische installaties van de bruggen noodzakelijk. Na de renovatie voldoen de bruggen aan de Landelijk Bruggen en Sluizenstandaard, zijn voorzien van eenzelfde bediening-, besturing- en bewaking systeem en beschikken over een CE-markering. De staalconstructie en de betonconstructie zijn nog in goede staat. Deze worden niet vervangen.

Heijmans en Yunex Traffic bieden een goed doordacht en solide plan van aanpak voor deze vervanging- en renovatieopgave. Samen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding is dit een van de redenen voor Rijkswaterstaat om het werk aan Heijmans en Yunex Traffic te gunnen.

Expertise

Als maker van een gezonde leefomgeving sluit deze opdracht naadloos aan bij de expertise en ervaring die Heijmans heeft met deze kunstwerken. Heijmans heeft door de jaren heen bij een breed scala aan bruggen, viaducten en tunnels in Nederland de technische installatie vervangen en gerenoveerd, zoals in de Piet Heintunnel.