Skip to content
opening_solar_highways.jpg
Wereldwijd grootste proefopstelling zonnegeluidsscherm wekt al energie op

Minister van Nieuwenhuizen opent Solar Highways officieel

18 februari 2019, 00:00

Vandaag opende minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) in Uden het innovatieve project Solar Highways. Met het inpluggen van de stekker gaf ze, samen met de samenwerkingspartners, symbolisch het startsein voor het unieke zonnegeluidsscherm dat de afgelopen maanden aan de oostzijde van de A50 in Uden verrees.

Minister Cora van Nieuwenhuizen: "In 2030 wil Rijkswaterstaat energieneutraal, circulair werken en vijftig procent minder grondstoffen verbruiken. Dat betekent evenveel energie opwekken als verbruiken, en werken zonder afval te produceren. Deze Solar Highway is een project dat bijdraagt aan die doelstelling en dus aan een duurzamer Nederland."

Proefproject

Solar Highways is een uniek, vernieuwend en duurzaam initiatief van Rijkswaterstaat en zijn projectpartners ECN part of TNO, SEAC en de gemeente Uden. Een geluidsscherm waarin tweezijdige zonnepanelen, zogeheten bi-faciale zonnepanelen, op deze schaal zijn geïntegreerd is niet eerder ontwikkeld en toegepast. Het is een proefproject, mede mogelijk gemaakt door LIFE+ financiering van de Europese Unie.

heijmans_solar_highway_a50_uden_rolling_solar.jpg

Ton de Jong, directeur ECN part of TNO: "We zijn trots een bijdrage te hebben geleverd aan de belangrijke stap die vandaag wordt gezet in de opschaling van zonne-energie. De weg ligt open om van een 400 meter lang geluidsscherm met dubbelzijdige zonnepanelen naar honderden kilometers te gaan. Om nog maar te zwijgen van de vele andere toepassingsmogelijkheden die de bi-faciale zonnepanelen ons bieden."

Dit innovatieve project is in samenwerking met Heijmans gerealiseerd. Heleen Herbert, Chief Commercial Officer Heijmans: "Het is voor ons als vernieuwende bouwer altijd een mooi moment als we duurzame ideeën echt tot stand kunnen brengen. We zijn blij dat we onze eerder opgedane ervaring met energieopwekkende geluidsschermen in ’s-Hertogenbosch nu bij Solar Highways in Uden kunnen inzetten en hopen dat het een vervolg krijgt."

solar_highways_uden.jpg

Groene stroom

De testfase is gestart en er wordt groene stroom opgewekt. Gedurende 18 maanden meet het Solar Energy Application Centre (SEAC) de energieopbrengst van het zonnegeluidsscherm. Daarvoor worden enkele proefvakken ingericht met bijvoorbeeld verschillende schoonmaakregimes. De uitkomsten worden gebruikt om in de toekomst een goede inschatting te kunnen maken van de onderhoudsbehoefte, energieprestaties en financiële opbrengst van toekomstige zonnegeluidschermen.