Skip to content
180_fenix_-ossip-min.jpg

Fenix I genomineerd voor Gouden Piramide 2020

14 juni 2020, 00:00

Project Fenix I is een van de vijf genomineerden voor de Gouden Piramide 2020, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling. De jury staat onder leiding van Rijksbouwmeester Floris Alkemade. De winnaar wordt bekend gemaakt op 21 januari 2021.

Heijmans initieerde, ontwikkelde en bouwde een volledig vrij indeelbaar appartementencomplex bovenop de oude havenloods Fenix 1, samen met Mei Architects and Planners. In het honderd jaar oude gebouw zelf is plaats voor cultuur, horeca en creatieve bedrijven. Een aantal van deze instellingen en ondernemers blies het voormalige Rotterdamse havengebied Katendrecht nieuw leven in, vanuit het nog te herontwikkelen zusterpand Fenix 2.

Bewogen geschiedenis

De Fenixloodsen liggen tussen de Rijnhaven, de Rijnhavenbrug en Veerlaan en kennen een zeer bewogen geschiedenis. Vroeger werden deze loodsen gebruikt als opslag voor bagage van pioniers die via de Holland-Amerika Lijn naar Amerika emigreerden. In en op Fenixloods I zijn in totaal 212 woningen gerealiseerd, waarvan 78 vrije sector huurwoningen en 134 koopwoningen.

Fenix I is volgens de jury genomineerd omdat Heijmans dankzij de langdurige samenwerking met de gemeente en corporatie Woonstad niet alleen het maritieme erfgoed een nieuwe toekomst geeft, maar ook een belangrijke rol speelt in de opleving van Katendrecht als gewilde stadswijk.

Gouden Piramide

De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Meedingen kan elk uitgevoerd of bijna uitgevoerd project waaraan een architectonisch, stedenbouwkundig of landschappelijk ontwerp ten grondslag ligt. De jury kijkt naar de durf en ambitie achter het project, om de vernieuwing die is gezocht, en de manier waarop het project is gebouwd.