Skip to content
staalprijs_2.jpg

Twee nominaties Nationale Staalprijs 2020

15 juli 2020, 00:00

Heijmans heeft twee kanshebbers op de Nationale Staalprijs 2020. Zowel de Fenix I in Rotterdam (categorie Woningbouw) als lichtkunstwerk De Zwerm in Eindhoven (Karakteristieke stalen bouwdelen) dingen mee naar de prijs die elke twee jaar wordt uitgereikt.

Staalbouwprojecten in binnen- en buitenland die in 2018 of 2019 zijn opgeleverd of in gebruik genomen mogen meedingen naar de Nationale Staalprijs. De vakjury heeft uit 116 inzendingen 15 projecten genomineerd die zijn verdeeld in 5 categorieën: utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen. De Fenix I valt in de categorie Woningbouw en heeft concurrentie van de Pontsteiger (Amsterdam) en de Uitbreiding Park Hoog Oostduin (Den Haag). De winnaars worden op 13 oktober tijdens de Nationale Staalbouwdag 2020 bekendgemaakt in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Fenix 1

Voor de Fenix I in Rotterdam betekent het wederom een belangrijke nominatie. Eerder al sleepte Fenix I een nominatie voor de Gouden Piramide 2020 in de wacht. Heijmans initieerde, ontwikkelde en bouwde een volledig vrij indeelbaar appartementencomplex bovenop de oude havenloods Fenix 1, samen met Mei Architects and Planners. In het honderd jaar oude gebouw zelf is plaats voor cultuur, horeca en creatieve bedrijven. Een aantal van deze instellingen en ondernemers blies het voormalige Rotterdamse havengebied Katendrecht nieuw leven in, vanuit het nog te herontwikkelen zusterpand Fenix 2.

Lichtinstallatie De Zwerm

Lichtinstallatie De Zwerm in Eindhoven werd in september 2019 onthuld. In opdracht van de gemeente Eindhoven en in samenwerking met bouwbedrijf Heijmans en lichtspecialist Signify ontwierp Studio Tjep een opvallend en futuristisch kunstwerk bij de kruising aan de Montgomerylaan. Als een zwerm spreeuwen bewegen de LED-lampen mee met de verkeersstromen. De constructie voor dit kunstobject bestaat uit een stalen vakwerkconstructie waar de uit staalplaat gevouwen Birds op zijn gemonteerd.

Nationale staalprijs

De Nationale Staalprijs bestaat sinds 1971 en wordt elke twee jaar door Bouwen met Staal uitgeschreven.Deelname staat open voor projecten – nieuwbouw, verbouw of renovatie – in Nederland of in het buitenland die in staal zijn uitgevoerd.