Skip to content
Bart Breedijk Hive toekomstvastwaarde
Blog Bart Breedijk

Vanuit strategische doelstellingen gebouwen verduurzamen

23 november 2023


Bart Breedijk – programmamanager duurzame huisvesting bij Heijmans heeft, in zijn eigen woorden, de eer zich elke dag bezig te houden met de energie- en materiaaltransitie van de opdrachtgevers van Heijmans. De mooiste baan ter wereld, zo vindt hij zelf. Maar hoe voegt dit toekomstvastwaarde toe aan de utiliteitspanden van deze opdrachtgevers?

Strategische doelstellingen

Veel bedrijven en organisaties zijn goed bezig met verduurzaming. Ze doen een energiescan, ze monitoren en komen met circulaire oplossingen om hun vastgoed verduurzamen. Maar wat is de lijn? Is deze er wel? Waar duurzaamheid in vastgoed tien jaar geleden nog vooral door de techneuten is omarmd, valt het op dat het nu steeds meer in de boardrooms terechtkomt. Het is geen bijzaak meer: duurzaamheid is een bedrijfsdoelstelling, en wordt dus serieus opgepakt. Om het gewenste resultaat te behalen, helpt Bart bedrijven om zich bewust te worden van, én ze inzicht te geven in hun situatie. Op die manier kan er vanuit de strategische doelstellingen van het bedrijf worden gedacht aan duurzame oplossingen.

De harde kant van vastgoedwaarde

Bart maakt onderscheid tussen de harde en de zachte kant van vastgoedwaarde. Beide zijn voor bedrijven en organisaties belangrijk. Wanneer het gaat om de harde kant, dan heeft Bart het over de financiën. Euro’s. Verduurzaming is essentieel voor het vastgoed om waarde te behouden, of zelfs te vergroten. Hiervoor moeten stappen worden gemaakt, en Heijmans is hier een ervaren partner in. Het is hier van belang om het vastgoed in beeld te brengen: hoe presteren ze, hoe duurzaam zijn ze, en wat zijn de kosten van een eventuele renovatie? Zo kan de klant de juiste strategische keuzes maken om over tien jaar nog steeds vastgoedwaarde te hebben.

Data, waar de harde en zachte kant van vastgoedwaarde samenkomen

De harde en zachte kant van vastgoedwaarde vinden elkaar in data. Dankzij metingen kunnen beide elementen worden bepaald en verbeterd. Deze harde data, zoals bezetting en spreiding van de mensen, temperatuur of luchtvochtigheid, geven inzicht in waar mensen zich prettig voelen. Maar, om de data te voorzien van context is het gesprek met de eindgebruiker essentieel. Je kan de hotspots van het gebouw in kaart brengen, maar soms ontdekt je de reden voor deze hotspots alleen door het gesprek aan te gaan met de eindgebruikers.

Het gebouw als onderdeel van het ecosysteem

Wanneer we kijken naar de toekomst van duurzaamheid van utiliteitsgebouwen, ligt de focus op dit moment erg op meetbaarheid en de rapportage. Volgens Bart is de volgende stap klimaatadaptatie en biodiversiteit. Het gebouw als onderdeel van het ecosysteem, waarin flora en fauna geen vijanden zijn van je pand, maar bondgenoten. Die vervelende wespen die je personeel lastigvallen wanneer zij buiten in je prachtig aangelegde tuin hun lunch eten? Perfect voer voor vleermuizen. Diezelfde groene tuin heeft bovendien een heerlijk koel klimaat, veel prettiger dan de bakstenen waarop elders mensen hun lunchpauze hebben. Op de ene plek willen mensen wél zijn, op de andere niet. Dat is gebruikerswaarde.

Neem contact met ons op