Skip to content
Joppe_blauwe layer
Blog Joppe Stelloo

Waarde toevoegen door continuïteit te garanderen

23 november 2023


Joppe Stelloo, manager productontwikkeling en innovatie, weet het zeker: een gebouw waar de continuïteit van de primaire processen kan worden geborgd, dat heeft toekomstvastwaarde. Maar wat bedoelt hij precies met continuïteit? Hij legt het uit in zijn blog.

Vastgoed optimaal inzetten

Het is niet zo belangrijk wat voor Joppe zelf, of voor Heijmans, de continuïteit van de huisvesting inhoudt. Het is de opdrachtgever die dit bepaalt. Samen met de eindgebruikers zijn zij immers degenen die werkzaam zijn in het gebouw. Heijmans is hierin naar de klanten toe gegroeid. We zijn verschoven van een partij die enkel onderhoud uitvoert naar een partner die begrijpt hoe we waarde toevoegen aan onze klant. De klant is steeds op zoek naar manieren om het vastgoed zo optimaal mogelijk voor het eigen gebruik in te zetten. En zo optimaal mogelijk. Dat betekent dat de primaire processen waarvoor het vastgoed bedoeld is, altijd door kunnen gaan. Continuïteit, dus.

Primaire processen

Wat zijn deze primaire processen? Dat verschilt per organisatie. Voor een ziekenhuis is het de operatiekamer die altijd functioneel moet zijn, voor een gerechtsgebouw is het de rechtsspraak die moet plaatsvinden en voor een voetbalstadion gaat het om het veilig binnen- en buiten krijgen van de duizenden supporters die de wedstrijd bezoeken. Zo heeft elke organisatie heeft zijn eigen unieke processen die cruciaal zijn om succesvol te opereren. De systemen die hier noodzakelijk zijn, van luchtafzuiging tot scanners en poortjes, moeten gegarandeerd werken.

Van hoop naar zekerheid

Voor veel eindgebruikers is de verwachting dat de primaire processen werken naar behoren, gestoeld op hoop. Wij voegen waarde toe door van die hoop een zekerheid te maken. Goede gesprekken met de eindgebruikers zijn daarom van cruciaal belang. Wat is nu écht noodzakelijk, en hoe gaan we ervoor zorgen dat dit altijd werkt? Dit kan om betrekkelijk eenvoudige zaken gaan, zoals zorgen dat de zonwering altijd werkt, zodat de scanners van de stewardessen op Schiphol werken, tot meer technische en datagedreven oplossingen.

Keuzes maken

In een perfecte wereld zouden alle processen van het gebouw altijd door kunnen gaan. 100% continuïteit is echt een utopie. Het is misschien wel haalbaar, maar het is zeker niet betaalbaar. Het maken van de juiste afwegingen is daarom belangrijk. Een operatiekamer die niet gebruikt kan worden, kost al snel 1 miljoen euro per uur. Het lampje dat panini’s mooi verlicht in de kantine? Dat kost een stuk minder. De klant moet zich echt open durven te stellen, door de kritieke processen te delen zodat Heijmans ermee aan de slag kan. Het is hiervoor ook van belang dat we oog hebben voor de wensen van de eindgebruikers, en niet alleen voor de techniek en de installaties.

Goede afspraken over welke zaken absolute prioriteit hebben zorgen ervoor dat de continuïteit van een gebouw effectief wordt geborgd. En daarmee de vastgoedwaarde verhoogd.

Meer weten over continuïteit? In onze podcastserie “Toekomstvastwaarde voor huisvesting” gaat Joppe samen met host Marco den Heijer dieper in op het onderwerp.

Neem contact met ons op