
Een huis dat op reis gaat? Het zou het thema van een spannend jeugdboek kunnen zijn. Maar Heijmans weet fictie te verslaan. Op bezoek in Veldhoven.
Kijk, daar gaan de eerste. Op diepladers. Voorbijgangers kijken hun ogen uit. Want een huis dat linksaf slaat en langzaam uit het zicht verdwijnt, is geen dagelijkse kost. Toch blijkt het kinderspel: binnen twee werkdagen maken twintig Heijmans ONES een reis van hun oude locatie naar hun nieuwe bestemming. Het is een tocht van vier kilometer binnen de gemeente Veldhoven. Maar het eindpunt had ook Gouda, Kerkrade of Zutphen kunnen zijn. Simpel: de Heijmans ONE is demontabel en makkelijk verplaatsbaar.
Djept
In 2016 verraste Heijmans de markt met haar ONE, een kant-en-klare houten woning van 39 m2 groot. Een uitkomst voor met name starters en spoedzoekers, ontdekten corporaties. Ook Wooninc., dat in metropoolregio Eindhoven twaalfduizend woningen verhuurt, koos in 2017 voor deze in het oog springende flexibele woning. Twintig stuks vonden hun weg naar de Djept in Veldhoven. Voor de wenkbrauwfronsende lezer: Djeptis geen Russisch woord of klontje tikfouten, maar de naam van een voormalige buurtschap.
Nu, acht jaar later, zijn alle twintig Heijmans ONES verdwenen. Ze maken plaats voor het Land van Djept, een gebiedsontwikkeling van de gemeente Veldhoven, Stayinc. – een dochteronderneming van Wooninc. – en Woonbedrijf. Het plan voorziet in driehonderd woningen voor sociale huur, middenhuur en koopwoningen.
Vlekkeloos
De nieuwe locatie voor de Heijmans ONES? Een voormalig maïsveld aan de Mansus, in de Veldhovense nieuwbouwwijk Oerle-Zuid. Met zicht op het buitengebied staan ze gegroepeerd in blokjes van drie, vier, zes en zeven woningen. Maart 2025 is de oplevering. De groenvoorziening, ondergrondse afvalcontainers, twee wadi's en achtentwintig parkeerplaatsen zijn in wording.
In een materiaalcontainer, die op de kersverse locatie als kantoortje fungeert, blikt projectmanager Martijn Ras van Wooninc. terug op de verhuizing. “Het is vlekkeloos gegaan. Elke woning is in twee delen – de onder- en bovenbouw – overgebracht. Ook de Stelconplaten waarop ze stonden en de bestrating hebben we kunnen hergebruiken. Wel zo duurzaam.”
Maximale huurtijd
De Heijmans ONES komen van pas, ziet hij. De regio kampt met een fors tekort aan huisvesting. ASML en de Brainport Campus groeien als kool, maar ook de duizenden studenten in Eindhoven willen een dak boven hun hoofd – technologie is mooi, maar in Artificial Intelligence kun je niet wonen. Veelzeggend zijn de cijfers van Wooniezie, het huurplatform van alle corporaties in de stedelijke agglomeratie Eindhoven: in 2023 waren ruim 52.000 mensen op zoek naar een woning. Het maakt de spoeling dun. “Voor de Heijmans ONE bieden we huurcontracten voor maximaal twee jaar aan”, zegt Martijn. “Die doorstroming is nodig om het flexibel te houden.”
De grond, eigendom van de gemeente Veldhoven, heeft Wooninc. voor vijftien jaar kunnen huren. Voor plaatsing van de Heijmans ONES was een BOPA voldoende. Een BOPA? Ja, het type vergunning dat bij afwijking van een omgevingsplan kan worden verleend.
Toch leverde de keuze voor de nieuwe locatie niet alleen applaus op. Sommige omwonenden spraken hun zorg uit dat de komst van flexbewoners het exclusieve karakter van de nieuwbouwwijk zou kunnen aantasten. “Tijdens twee goedbezochte informatiebijeenkomsten hebben we de bezwaren voldoende kunnen wegnemen”, zegt Martijn. Wooninc. gaat zorgvuldig met toewijzing om, benadrukt hij. “Als dat niet zo was, zouden we in onze eigen voet schieten.”
Waxinelichtjes
Wel dienden zich twee bezwaarmakers aan. Een van hen vroeg de rechter om de plaatsingsvergunning op te schorten, maar ving bot. Van 'een onomkeerbare situatie' zou geen sprake zijn, stelde het vonnis. Een Heijmans ONE impliceert immers tijdelijkheid.
Opgelucht verder? Ja, al zou Martijn voor de zekerheid toch nog enkele waxinelichtjes opsteken: “Want Enexis maakte het spannend. Voor de stroomvoorziening zou een trafo verderop aangekoppeld moeten worden. Dat stond voor week 5 gepland, maar onverwachts kondigde Enexis een half jaar uitstel aan. Gelukkig hebben we ze ervan kunnen overtuigen dat zo'n lange vertraging in tijden van woningnood niet wenselijk is. Het is opgelost.”
Nog een meevaller: de Heijmans ONES blijken ruim zeven jaar bewoning goed te hebben doorstaan. Martijn pakt de opnamestaat erbij: “Het valt honderd procent mee. Een zoekgeraakte afstandsbediening voor het openen en sluiten van lamellen; een verdwenen radiator. Dat is het wel zo'n beetje.” Fijn, want de ONES moeten nog langer mee: “We houden een levensduur van vijftig jaar aan. Dat betekent dat deze woningen ooit weer naar een andere bestemming gaan.”
Lindes
Martijn werkte lang in de wereld van het zorgvastgoed. Vandaaruit is het maar een kleine stap naar de Heijmans ONE, stelt hij. “Het is een mooi product met maatschappelijke impact”, zegt hij. “Ook in tijden van stikstofdossiers kan de Heijmans ONE een uitkomst zijn. Simpel: het is een prefabwoning, wat voor de locatie zelf nauwelijks CO2-uitstoot oplevert.”
Naast de materieelcontainer wachten drie lindes-met-kluit op de dag dat ze geplant zullen worden. Of de bomen voorspoed gaan brengen? Ongetwijfeld. Het jonge blad wacht nog op de lente. Maar het zal hartvormig zijn.

Meer weten over de Heijmans ONE of TWO?
Ben je benieuwd hoe de Heijmans ONE en TWO bijdragen aan flexibele en duurzame huisvesting? Of wil je meer weten over het verplaatsen van deze woningen? Ik vertel je er graag meer over.