Skip to content
klimaflex-asfalt_breda_door_heijmans_3.jpg

Proef klimaatadaptief asfaltmengsel van start

24 september 2020, 00:00

In de Vlaanderenstraat in Breda ligt bij wijze van proef de komende jaren een half open asfaltmengsel op een waterdoorlatende fundering. Het zogeheten Klimaflex-asfalt is ontwikkeld door Heijmans en is een landelijke primeur.

Klimaflex is een innovatief asfaltmengsel voor binnenstedelijke toepassing, om hittestress van de omgeving en verdroging van de bodem tegen te gaan. De open structuur van de totale constructie zorgt voor infiltratie van regenwater en de lichte steenslag toegepast in het asfalt voor een lagere oppervlaktemperatuur.

Het waterbergend vermogen zit zowel in het asfalt als in de fundering. Beide hebben een hoog percentage holle ruimte, waardoor regenwater via het asfalt en het puinpakket langzamer de ondergrond instroomt. Het voordeel van Klimaflex is dat het water langer wordt vastgehouden in het asfaltpakket, wat een verkoelend effect op de omgeving heeft.

Wereldprimeur

Op donderdag 24 september is een deel van de Vlaanderenstraat in Breda voorzien van Klimaflex-asfalt, dat volgens afspraak met de gemeente gedurende vijf jaar door Heijmans wordt gemonitord. De pilot sluit aan bij de verduurzamingsstrategie van Heijmans, die zich richt op onder meer circulair bouwen, energie, klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Als maker van een gezonde leefomgeving streeft Heijmans ernaar om zowel bovengronds als ondergronds klimaatbestendige oplossingen te bedenken. Deze moeten al in 2023 leiden tot een significante bijdrage aan de verbetering van de lokale biodiversiteit en klimaatadaptatie.