Skip to content
Toekomstvastwaarde-gemeente-leeuwarden
Emissieloos binnenstedelijk vervoer

Gemeente Leeuwarden

7 maart 2024

Van monumentale gemeentepanden tot bedrijfspanden: Heijmans voorziet door de gehele gemeente Leeuwarden panden van beheer en onderhoud. Het materiaaltransport dat daarbij komt kijken, organiseren ze op een manier die bij de duurzaamheids- en leefbaarheidsambities van de stad past. Duurzame Service Logistiek, noemt Heijmans het ook wel. Met deze aanpak vervoert Heijmans materialen en materieel voor gebouwonderhoud emissieloos. Het gevolg? Een positieve impact op de leefbaarheid, gezondheid en leefomgeving in de stad. Oftewel, toekomstvastwaarde.

Duurzaam Leeuwarden

In stedelijk gebied is meer dan de helft van het verkeer, en één derde van de uitstoot, gerelateerd aan bouw en onderhoud. Dat kan anders, vinden Heijmans en Gemeente Leeuwarden. Gemeente Leeuwarden wil een autoluw en verblijfsvriendelijk stadscentrum creëren. Daarom staat duurzaamheid centraal in de logistiek rondom het onderhoud en beheer van Leeuwardense gemeente- en bedrijfspanden. Jelle van Netten, Hoofd Facilitair Beheer bij Gemeente Leeuwarden: “We willen een aantrekkelijk én duurzame stad zijn. Daarin speelt de manier waarop we materialen voor beheer en onderhoud leveren een belangrijke rol.”

Duurzame Service Logistiek

Heijmans komt die duurzaamheidsvraag tegemoet met Duurzame Service Logistiek. Dat houdt in: emissieloos binnenstedelijk vervoer van materialen en materieel voor gebouwonderhoud. Deze manier van duurzaam transporteren zorgt voor:

  • 100 procent emissieloos transport voor gebouwbeheer;
  • 80 procent minder logistieke bewegingen in de gemeente Leeuwarden;
  • Heijmans-medewerker is gemiddeld 2 uur sneller op locatie.

Hoe dat precies werkt? Heijmans werkt samen met zogenaamde local heroes, oftewel, lokale partners met een hub aan de rand van de stad en een duurzame transporteur. Grote leveranciers leveren materiaal en materieel aan op de hub, Heijmans clustert de spullen per klus en bezorgt ze uitstootvrij en met een minimaal aantal transportbewegingen op de klus. Hiermee bundelen ze de tientallen transporten van toeleveranciers en fabrikanten die nodig zijn bij het onderhoud en beheer van panden.

In Leeuwarden gaat dat als volgt. Net buiten de stadsring van Leeuwarden bevindt zich de hub bij Caparis. Deze hub fungeert als logistiek ontkoppelpunt. Vanaf hier worden benodigdheden gebundeld getransporteerd met uitstootvrije vervoersmiddelen naar een afleverplek in de binnenstad van Leeuwarden. Daar nemen de werknemers van Heijmans de materialen mee naar hun klus. Dat doen ze op elektrische scooters, fietsen, bakfietsen of met bussen. Zo bewegen ze duurzaam en efficiënt tussen de panden in de stad.

Door onze aanpak zijn logistieke bewegingen in de binnenstad van Leeuwarden met 80 procent gedaald.
Richard de Jong, Manager Beheer en Onderhoud bij Heijmans

Maatschappelijke meerwaarde

Naast een gezonde leefomgeving, biedt deze manier van werken in Leeuwarden ook meerwaarde aan de maatschappij. Caparis, de hub vanaf waar de materialen vervoerd worden, is namelijk een sociaal werkvoorzieningsschap. Caparis coacht mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en laat zo talent tot bloei komen. Dick Walstra, Afdelingsleider Logistiek bij Caparis, voegt daaraan toe: “Onze ambitie is om het eerste sociale werkbedrijf te worden dat CO₂-neutraal werkt. We zijn daarin goed op weg.”

Beheer en onderhoud met toekomstvastwaarde

De resultaten van Heijmans’ Duurzame Service Logistiek zijn positief. Deze manier van duurzaam transporteren zorgt namelijk voor 100 procent emissieloos transport voor gebouwbeheer. De logistieke bewegingen zijn in de gemeente Leeuwarden met 80% gedaald en een Heijmans-medewerker is gemiddeld 2 uur sneller op locatie. Daarnaast zorgt het samenwerken met Caparis voor sociaal maatschappelijke betrokkenheid in de gemeente Leeuwarden.

Duurzame Service Logistiek heeft een positieve impact op de leefbaarheid, gezondheid en leefomgeving in de stad. Door emissieloos materiaaltransport te realiseren in samenwerking met een maatschappelijk betrokken werkvoorzieningsschap, voegt Heijmans waarde toe aan gebouwen en aan de samenleving. Zo voorziet Heijmans de gemeente Leeuwarden in beheer en onderhoud mét toekomstvastwaarde.

Neem contact met ons op