Skip to content
Plein Hengelo 1 spiegel.jpg
Een bruisend Burgemeester Janssenplein in Hengelo

LED-verlichting voor een leefbare binnenstad

4 april 2022

Hoe geef je de binnenstad een impuls? Door integraal te denken maakt Heijmans gebouwde omgevingen leefbaarder en duurzamer. Het begint met het gebruik van een gebied en hoe meerdere functies kunnen worden gecombineerd om de openbare ruimte vitaler te maken. Door een goede inrichting wordt het openbaar gebied socialer, mooier én veiliger. En door slim gebruik te maken van techniek ontstaat zo ook een klimaatbestendige omgeving, die zuinig omgaat met energie en meehelpt hittestress te voorkomen.

Hengelo is sinds 2017 druk bezig met de realisatie van een bruisende en aantrekkelijke binnenstad. Tot dit plan behoort ook het omvormen van een saaie en rommelige parkeerplaats naar een aantrekkelijk evenementenplein. De opdracht van de gemeente was duidelijk: het plein moest iets bijzonders worden.

In goede samenwerking met diverse partijen maakte Heijmans van het verdomhoekje dat ooit dienst deed als dorpsplein weer een parel voor de stad.

Grote blikvanger

Weg zijn de grauwe grijze klinkers. Met zijn warmrode klinkers en cortenstalen goten in het wegdek sluit het plein perfect aan op de nabijgelegen Enschedesestraat. De grote blikvanger van het plein is zonder meer de grote fonteininstallatie. Het waterornament telt 13 springfonteinen die het water tot wel 2,5 meter hoog spuiten. Daaronder staan bedriegertjes, 39 kleine fonteintjes die het water verticaal tot 1,5 meter sproeien. De spuithoogte en het ritme van de fonteinen zijn instelbaar, waardoor talloze combinaties mogelijk zijn.

Verlichtings-ontwerp

Heijmans was ook verantwoordelijk voor het verlichtings-ontwerp. Alle verlichting is uitgevoerd in rood, groen, blauw en wit waardoor allerlei combinaties en varianten mogelijk zijn. Zo kan het plein bij elk evenement toepasselijk gekleurd worden. Wanneer het donker is, levert de fontein een fascinerend schouwspel op en zorgt voor een fantastisch beeld op het plein.

De sturing van het licht vindt op afstand plaats via de SmartCity Control van een lokale producent.

De verlichting zorgt overigens niet alleen voor sfeer, het verbetert ook de veiligheid. Zo kan er bij een calamiteit helderwit licht ingeschakeld worden, waardoor het plein in de spotlight staat.

De verlichting van de Lambertusbasiliek en het monumentale stadhuis zijn ook in de werkzaamheden meegenomen. Deze gebouwen worden nu op een uitgekiende wijze aangelicht en de glas-in-loodramen van de basiliek worden van binnenuit verlicht. Zo krijgen deze twee prachtige gebouwen nog meer uitstraling in het donker en heeft de binnenstad er twee ‘highlights’ bij.

Duurzaam lichtontwerp

In het ontwerp is in allerlei opzichten rekening gehouden met duurzaamheid. Zo wordt er geen drinkwater gebruikt, maar komt het fonteinwater uit een bron onder het plein. Aangestuurd door vernuftige meetapparatuur vult de bron het water aan dat in de zomer verdampt. Het licht dat de waterstralen feeërieke kleuren meegeeft in het donker, wordt volledig gevoed door LED-verlichting en er is veel groen toegevoegd op en rond het plein. In speciale cortenstalen plantenbakken staan bloemen, struiken en bomen die het hele jaar door kleur geven. Deze planten worden bij droogte ook van water voorzien uit de bron.

De herinrichting is door inwoners, ondernemers en bezoekers goed ontvangen. De fontein biedt verkoeling op zomerse dagen en is een attractie voor kinderen. De LED-verlichting werkt sfeerverhogend, evenementen krijgen een extra dimensie en het plein is een mooie aanvulling voor de binnenstad.