Skip to content
wiener-co-amsterdam-oostenburg-heijmans-3.jpg
De 'nieuwste' Prinsengracht

Wiener & Co, Amsterdam

11 juli 2014
Amsterdam
2014-2016
€ 16 miljoen
Terra Ontwikkeling (NIBC/Heijmans)

Wiener & Co is een binnenstedelijke gebiedsontwikkeling op het eiland Oostenburg in het hart van Amsterdam. Hier komen 76 woningen in verschillende soorten en maten aan een beschutte binnentuin. Een plek voor pioniers die er niet vies van zijn om luxe en vrijheid te combineren met diversiteit. En dan ook nog eens grond zonder erfpacht én aan het water. Wij noemen het al ‘het best bewaarde geheim van Amsterdam’.

Vijf keer bijzonder

1. Oostenburg

Wiener & Co ligt in hartje Amsterdam op Oostenburg middenin een oud havengebied dat al heel wat jaren meedraait. Vanaf 1625 om precies te zijn. De Oostelijke Eilanden worden met hun ruige sfeer ook wel getypeerd als ‘Het Berlijn van Amsterdam’.

locatie_oostenburg.jpg

2. Historische scheepswerf

wiener_historie.png

Het Wienerterrein was ooit een scheepswerf. Hier werden vlot- en modderschuiten gebouwd. In de jaren ’70 nam machinefabriek Wiener & Co het terrein tot medio 2000 in gebruik. Bij het archeologisch onderzoek zijn het poortgebouw van de oude werf en een rij arbeidershuizen uit de 17e, 18e eeuw ontdekt.

3. Betrokken buurt

Door direct contact met de bewoners van Oostenburg heeft het team de wijk goed leren kennen in het ontwerptraject. Met openheid over de plannen en veel interactie met de buurt, ontstond respect voor elkaars belangen. Het bestemmingsplan is zonder bezwaren vastgesteld en de kwaliteit van het plan is verbeterd; zowel voor de toekomstige als de huidige bewoners.

wiener_stedelijke_inpassing.jpg

4. Stedelijke inpassing

Het stedenbouwkundig plan is volledig afgestemd op de omgeving. Het plan is georganiseerd rondom een schakeling van hellingen en hoven. Het gebied is autovrij, dankzij de garage onder de binnentuin. De ‘warehouse-achtige’ gebouwen aan de Oostenburgervoorstraat passen bij de schaal van de bestaande bebouwing in de straat.

5. Eigen binnentuin

Wiener & Co krijgt een door Hosper ontworpen binnentuin die voor de bewoners is af te sluiten. Een centrale ontmoetingsplek waar mensen privé of met elkaar de tijd door kunnen brengen. De hellingbaan aan het water is leeg gelaten zodat hij uitnodigt om te genieten van de avondzon.