Skip to content
Project Lelystad
Verbetering woningen, Lelystad

Heijmans bouwt mee aan welzijn bewoners

8 januari 2024
Lelystad
2023-2024
Woningcorporatie Centrada

Prettig en comfortabel wonen in huis en buurt. Met dit doel verbetert Heijmans in de buurt Wold in Lelystad 315 (huur)woningen én geeft de woonomgeving een opknapbeurt. Zo bouwt Heijmans mee aan een optimaal welzijn van bewoners. Tijdens de verduurzamingswerkzaamheden met isolatie, hr++ glas en zonnepanelen blijven zij in hun huizen wonen. Daarom wordt het Heijmans B’woond 5 stappenplan gevolgd waarbij bewoners en opdrachtgever nauw worden betrokken. Met als resultaat een soepel onderhoudstraject met zo min mogelijk overlast.

Vijf keer bijzonder

1. Heijmans B'woond

Omdat bewoners tijdens de werkzaamheden in hun huis blijven wonen, is het beperken van overlast essentieel. Vandaar dat zij nauw worden betrokken bij de voorbereiding, uitvoering en oplevering. Daarnaast heeft Heijmans een speciale rustruimte ingericht waar bewoners overdag kunnen verblijven, terwijl hun huis ondertussen wordt verbeterd. Dat biedt hen de mogelijkheid tot rust en comfort.

2. Externe bewonersbegeleider

Een externe bewonersbegeleider begeleidt bewoners tijdens de duurzame werkzaamheden. Deze onafhankelijke adviseur bespreekt vooraf een aantal keer met betrokkenen wat zij kunnen verwachten, hoe het traject verloopt en wat zij thuis moeten voorbereiden. Daarnaast loopt duidelijke communicatie over de dagelijkse werkzaamheden en de planning via een speciale b’woond app. Op deze bewonersapp vinden bewoners allerlei actuele informatie en kunnen zij vragen stellen over de werkzaamheden in hun huis.

3. Samenwerking Kluswinkel

Voor de verduurzaming werkt Heijmans samen met de Kluswinkel, een werkinitiatief voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Kluswinkel helpt huurders van Centrada bij onderhoud en reparaties. Tijdens het onderhoudstraject verwijderen medewerkers bijvoorbeeld oude schuttingen en helpen bewoners bij de voorbereidingen op de werkzaamheden van Heijmans.

4. Deelname woningeigenaren

Niet alleen huurders maar ook een aantal woningeigenaren in de buurt Wold kunnen deelnemen aan de werkzaamheden. De gemeente Lelystad biedt hiervoor subsidie. Het voordeel is dat deelnemers met de aanpassingen hun huis verduurzamen en energiezuiniger maken.

5. Make-over woonomgeving

Tegelijkertijd met de verbetering van de woningen krijgt ook de woonomgeving in Wold een make-over. Zo worden aan de voor- en achterzijde schuttingen en hagen vervangen. Hierdoor krijgt de wijk meer groen en zien de achterpaden er straks netter uit. Bewoners wonen daardoor prettig en comfortabel in hun eigen woning én buurt.