Skip to content
harlingen renovatie monumenten-01.jpg
Behoud van karakter

Renovatie monumenten Harlingen

22 september 2021
Harlingen
2021
Woningbouwcorporatie De Bouwvereniging

De historie van de Friese havenstad Harlingen weerspiegelt zich in de vele prachtige gebouwen. Hiervan is een groot aantal beschermd als gemeentelijk monument. Heijmans renoveert 47 van deze monumentale panden aan de Kimswerderweg en de Prinses Beatrixstraat tot duurzame label B-huurwoningen. Mét behoud van de originele en karakteristieke uitstraling.

1. Beschermd en gemeentelijk monument

De 47 huurwoningen zijn aangemerkt als beschermd gemeentelijk monument. Hierdoor is plaatsing van authentieke onderdelen bij renovatie een vereiste. Zo vervangt Heijmans de voordeuren, dakkapellen, dakgoten en pannen op zo’n manier dat de karakteristieke uitstraling van de gebouwen bewaard blijft.

2. Natuurinclusief

Voor aanvang van de renovatie verzekert Heijmans zich ervan dat er geen vogels broeden in gevels en heggen. Hierna worden gevelgaten gedicht en heggen tijdelijk afgedekt. Na afronding van de werkzaamheden krijgen de woningen vogelvriendelijke voorzieningen, zoals nestkastjes tegen de buitenmuur.

3. In bewoonde staat

Tijdens de renovatiewerkzaamheden blijven de bewoners in hun huis. Met een strak geplande ‘binnenstroom’ en ‘buitenstroom’ blijft de overlast voor hen beperkt. Zo worden de toiletten en badkamers woning-voor-woning vervangen en krijgen alle huizen onder meer dakisolatie, nieuwe dakpannen en HR++-beglazing.

4. Aandacht voor uitstraling

Heijmans heeft volop aandacht voor detail en uitstraling. De nieuwe voordeuren krijgen bijvoorbeeld een klein raampje in ruitvorm, zoals de oorspronkelijke deuren ook hadden. Ook de nieuwe dakpannen hebben een natuurrode kleur. Daarnaast steken de gootlijsten straks meer naar buiten, waardoor een stijlvoller aanzicht ontstaat.

5. Verfraaiing uiterlijk

Het verfraaien van de woningen is het uitgangspunt van de renovatie. Door het aanbrengen van karakteristieke dakgoten, dakkappellen en voordeuren krijgen de huizen hun oude uitstraling terug. Hierdoor passen ze weer helemaal bij het historische stadsgezicht van Harlingen.