Skip to content
Wijk Langdonk Roosendaal
De kracht van inspraak

Renovatie huurwoningen, Roosendaal

22 juni 2022
Roosendaal
2021-2022
8,6 miljoen
Woningcorporatie Alwel

181 huurwoningen in de Roosendaalse wijk Langdonk binnen afzienbare tijd verduurzamen en upgraden naar energielabel A. Inclusief het betrekken van bewoners bij het grootonderhoud. Een uitdaging die Heijmans dankzij een goede ketensamenwerking realiseert. Zo krijgen de buiten- en binnenzijde van de huizen een verfrissende make-over. De woningen worden voorzien van onder andere dakisolatie en kunststofkozijnen met HR++-glas. Binnen zorgt mechanische ventilatie voor een aangenaam klimaat en wordt met elektrisch koken een voorschot genomen op gasloos wonen. Bewoners hebben bovendien volop inspraak via een klankbordgroep en een speciale bewonerscoach.

Vijf keer bijzonder

1. Bewonersinspraak

Inspraak van bewoners heeft topprioriteit. Daarom is huurders gevraagd wat zij van de woning vinden en wat hun wensen zijn. Aan de hand van deze uitkomst is het plan gemaakt, aangescherpt en vervolgens besproken met een klankbordgroep. Uiteraard kunnen bewoners altijd vragen stellen: online via de bewonersapp en offline aan de bewonerscoach.

2. Dakconstructie

Heijmans bouwt op het bestaande dak een dragende dakconstructie met geïsoleerde dakplaten en nieuwe dakpannen. Door deze slimme constructie blijft het oude dak intact en hebben bewoners veel minder overlast. Tevens worden boeiboorden, dakgoot en hemelwaterafvoer vervangen.

3. Snelle renovatie badkamer

Verouderde badkamers krijgen een snelle renovatie. Hiervoor heeft Heijmans samen met Alwel een systeem gekozen, waarbij grote wandpanelen met een keramische toplaag in één keer kunnen worden gemonteerd. Het resultaat is een badkamer met een luxe en ruimtelijke uitstraling.

4. Maximale veiligheid

Vanwege de ligging van de woningen dichtbij een basisschool is er extra aandacht voor maximale veiligheid. Zo geeft Heijmans een zogeheten dodehoektraining aan de kinderen van drie hoogste groepen. Daarnaast krijgen de huurders de juiste informatie over veiligheid via de bewonersapp.

5. Wijkaanpak

Goede ketensamenwerking tussen betrokken partijen is een prima basis voor succesvol renoveren. Langdonk is namelijk het eerste renovatieproject in een reeks. Zo neemt Heijmans de opgedane kennis en ervaring mee naar een volgend project waar een materiaalhub wordt opgezet. Dit leidt tot minder verkeer in de straten, vergroot de veiligheid en verlaagt de overlast.