De oplevering van de nieuwe hybride operatiekamer (OK) in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een feit. Heijmans, dat een lange en duurzame relatie met het JBZ heeft, nam het bouwen van de werktuigbouwkundige installaties voor haar rekening. Om ervoor te zorgen dat geplande operaties tijdens de bouw zonder hinder door konden blijven gaan, werden de werkzaamheden zorgvuldig afgestemd met het ziekenhuis.
Ook de medewerkers die de OK iedere dag gebruiken, waaronder vaatchirurg Olivier Koning en operatieassistent Joëlle de Ronde, werden nauw betrokken bij het proces. “Een hybride OK verschilt in sommige opzichten van een reguliere operatiekamer", legt Koning uit. “Een hybride OK is een operatiekamer met ingebouwde röntgenapparatuur. Dat biedt als groot voordeel dat je tijdens een operatie in het lichaam van een patiënt kunt kijken. Dertien jaar geleden was het JBZ het eerste ziekenhuis met een hybride OK, tegenwoordig zie je het steeds meer. Die van ons was inmiddels aan een update toe, er is op technologisch gebied inmiddels een hoop verbeterd. Daarnaast is die nieuwe OK ook gebruiksvriendelijker voor ons. Dit alles zorgt ervoor dat onze geleverde zorg voor de patiënten verbetert."
Continuïteit van operaties waarborgen
Een dergelijk project brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zo moesten de geplande operaties in de huidige OK door blijven gaan, legt Koning uit. “Daarom vond de bouw van de nieuwe operatiekamer parallel aan de bestaande OK plaats. Zo bleef de continuïteit van de zorg gewaarborgd. De bouwwerkzaamheden werden bovendien zoveel mogelijk met ons afgestemd, waardoor we er eigenlijk nauwelijks iets van hebben gemerkt.”
Om de bouwoverlast tot een minimum te beperken, werden er een aantal maatregelen getroffen, zo legt projectmanager bij Heijmans, Antoon van Dartel, uit. “In een ziekenhuis moet je met enorm veel zaken rekening houden, die je in andere projecten niet hebt. Naast het tot een minimum beperken van overlast, zit je ook met complexe installaties, bijvoorbeeld de luchtafzuiging. Om ervoor te zorgen dat de zorg door blijft gaan, moeten de lijntjes kort blijven. Door gebruik te maken van elkaars expertise, zij kennen hun systemen immers het beste, maakten we dat alles soepel verliep.”
Overlast tot minimum beperkt
Naast het door laten gaan van alle geplande operaties was het cruciaal dat er geen bouwoverlast te merken was. Koning: “Terwijl ze eigenlijk een jaar lang non-stop aan het bouwen waren, hebben we hier heel weinig van gemerkt. Overdag was er een boorverbod, waardoor er geen lawaai te horen was. Het personeel en het materiaal werd bovendien aangeleverd via een bouwlift aan de achterkant van het gebouw, waardoor ook de rest van het ziekenhuis geen overlast heeft ervaren van de bouw.”
Logistiek gezien was het nog een hele operatie om dit te verzorgen, legt Van Dartel uit. “Ook hier kwam het weer neer op een goede communicatie. Dat is eigenlijk wat me vanuit dit project bijgebleven is: de synergie tussen ons projectteam en de mensen die de installaties van het ziekenhuis door en door kennen, de planners van de OK en het onderhoudsteam van het ziekenhuis. Wij konden altijd bij ze aankloppen, zij kwamen bij ons op de bouw over de vloer. Zo wisten we altijd van elkaar wat er ging gebeuren en konden we alles goed afstemmen.”
Upgrade voor patiënt én specialist
De nieuwe hybride OK, die op 21 oktober 2024 officieel in gebruik is genomen, is een upgrade waar beide specialisten blij van worden. Niet in de laatste plaats omdat ze er zelf ook op vooruit gaan, legt Joëlle de Ronde uit. "Vanaf de eerste vergadering -zo’n drie jaar geleden- tot aan de oplevering zijn we meegenomen in het proces. De nieuwe, hybride OK is in veel opzichten praktischer en ergonomischer ingericht. Zo is de C-boog (mobiel röntgenapparaat dat tijdens de operatie bediend wordt) veel ergonomischer uitgerust met meer voorgeprogrammeerde bewegingen. Daardoor is het handmatig verplaatsen van zware apparatuur helemaal niet meer nodig. Daarnaast er is een extra draaipunt aan het plafond zodat meer bewegingen mogelijk worden gemaakt met de C-boog.” Koning vult zijn collega aan. “Ook naar andere suggesties voor verbeteringen is geluisterd. Zo waren de armen van de lampen eigenlijk te kort. Deze zijn nu langer, waardoor we overal zonder problemen kunnen belichten. Werken op een OK is fysiek zwaar, dus iedere verbetering op ergonomisch gebied is welkom.”
De vernieuwde, geavanceerde apparatuur en praktische indeling biedt bovendien meer mogelijkheden om efficiëntere zorg te bieden aan de patiënt, legt Koning uit. “In de nieuwe OK wordt de patiënt nu vanaf de andere kant binnengereden. Dat lijkt een klein verschil, maar voor de workflow en de praktische indeling is dat een belangrijk voordeel. En dan is er nog de techniek. Zonder al te veel in de details te gaan, is het een wereld van verschil. We kunnen meer zien -met minder röntgenstraling en contrastmiddel- en bieden nu nog beter de combinatie van een high-care operatiekamer met de meest geavanceerde technologie. Dit komt de kwaliteit van onze zorg en het welzijn van de patiënt enorm ten goede. Uiteindelijk is dat het belangrijkst.”