In voormalig poldergebied ten zuiden van Eemnes verrijst de nieuwe woonwijk Zuidpolder. Over een periode van ruim 10 jaar worden sinds 2014 gefaseerd circa 575 woningen gebouwd, samen met de gemeente Eemnes en bouwbedrijf Van Wijnen. De voorlaatste fase hierin is de wijk Lindetuin, waarin Heijmans 41 woningen bouwt met veel aandacht voor het bevorderen van de sociale cohesie.
Focus op sociale cohesie
Iedere deelfase in Zuidpolder heeft een focus, voor Lindetuin is dat het sociale aspect. 20 van de 41 woningen zijn sociale huurwoningen, die met samenwerkingspartnerde Alliantie Ontwikkeling gerealiseerd worden. Het is wenselijk dat de omgeving van de woningen ontmoeting tussen bewoners stimuleert. Daarnaast is het belangrijk dat de invulling van Lindetuin past bij de rest van de wijk en aansluit bij de omliggende poldernatuur. Omdat het de ambitie is om van Zuidpolder een gevarieerde wijk te maken, sluiten de woningen daarop aan. Er moet straks aanbod zijn voor zowel starters als gezinnen en senioren. Ten slotte heeft de gemeente hoge welstandseisen die een grote variatie in het straatbeeld vereisen.
Hofje als bindmiddel
Om de sociale cohesie in de buurt te bevorderen, zijn de sociale huurwoningen in Lindetuin gesitueerd rondom een hofje met zowel begroeiing als bestrating. Architect Anoul Bouwman nam hiervoor de autovrije binnenstraten van Parijs als voorbeeld, waar kinderen spelen, bewoners de stoep claimen en het fijn dwalen is.
Gevarieerd straatbeeld
De sociale huurwoningen aan het hofje zijn Heijmans Huismerk XS woningen. De keuken en grote ramen aan de voorzijde van deze woning geven goed zicht op wat er in het hofje gebeurt. Ook de 21 koopwoningen zijn Huismerk woningen. Lindetuin heeft 6 verschillende type woningen, waaronder hoekwoningen en seniorenwoningen. Omdat de architectuur van de woningen verschilt, ontstaat een gevarieerd straatbeeld. De variatie zit bijvoorbeeld in het kapvormen, topgevels, een dakkapel of een pergola voor de woning.
Sociale cohesie begint bij een goed ontwerp, maar wordt pas zichtbaar als bewoners elkaar leren kennen. De prettige samenwerking met onze vaste partners resulteert hier in een plek waar mensen zich thuisvoelen.
Duurzame energie
Voor de duurzame ontwikkeling van de woningen is samengewerkt met Heijmans Energie, die de bodemwarmtepompsystemen en indak-zonnepanelen heeft gerealiseerd. Om duurzaam wonen voor een grotere groep mensen toegankelijk te maken, kunnen bewoners deze installaties leasen van een energieservicecorporatie. Zo komt de aanschafwaarde niet bovenop de koopprijs van de woning. Deze huur kan op ieder moment omgezet worden in aankoop.
Snelle realisatie
Met de Heijmans Huismerk conceptwoningen is het haalbaar om in relatief korte tijd een gevarieerde wijk te realiseren. In Lindetuin was het daarom mogelijk om 2,5 jaar na de start van de ontwikkeling de woningen op te leveren. De hoge welstandseisen van de gemeente, maakten het tegelijkertijd noodzakelijk om veel variatie toe te passen. Doordat iedere conceptwoning verschillende opties heeft, kon aan die eisen worden voldaan.
Dorpse uitstraling
Woonwijk Zuidpolder wordt omgeven door uitgestrekt weidelandschap, groen en water. In de ontwikkeling van de wijk is daarom veel aandacht voor wandelen en fietsen, er loopt zelfs een ruiterpad door de wijk. Ook is er een park met natuurspeelplaats. In Lindetuin is dit doorgetrokken in brede stoepen, groenvakken voor de deur en paden die uitnodigen om verder de wijk in te lopen. Zo krijgt deze nieuwbouwwijk een dorpse uitstraling.
Stepjes op de stoep
Nu de woningen opgeleverd zijn en bewoners hun plek vinden, is Lindetuin onderdeel geworden van de nieuwste wijk van Eemnes. Door de opzet van het stratenplan en diversiteit van bewoners wordt dit een plek waar kinderen veilig op straat spelen, stepjes in het hofje liggen, buren samen op de stoep koffiedrinken en – waar nodig – elkaar helpen.