Welkom in De Kuil. In dit binnenstedelijke gebied komen 232 koop- en huurwoningen, verschillende commerciële ruimtes en parkeervoorzieningen. De hoogteverschillen maken het plan uitdagend, maar dragen ook bij aan een levendige wijk vol groen en sociale interactie.
Toekomstbestendig wonen
Hoe ontwerp je een duurzame woonwijk die niet alleen past binnen de stedelijke context van Rotterdam, maar ook inspeelt op toekomstbestendigheid op het gebied van klimaatadaptatie, biodiversiteit en energie-efficiëntie? Tegelijkertijd moet de wijk bijdragen aan een sterkere sociale samenhang en een gevoel van thuis voor de bewoners. Dit is een uitdaging van formaat die we samen met de gemeente Rotterdam hebben opgepakt.
Verborgen parel
In Rotterdam-Zuid ontwikkelt Heijmans een groene, beschutte vallei met ruim tweehonderd duurzame koop- en huurwoningen rondom een centraal hof vol groen. De Kuil biedt een oase van rust en ruimte, in de dynamiek van de havenstad. Zo omarmt het project de scheiding tussen de ‘harde en stenige’ buitenwereld en de ‘zachte en natuurlijke’ binnenwereld.
In harmonie met de natuur
De Kuil is een duurzame oase, ontworpen met oog voor biodiversiteit en klimaatadaptatie. Bomen op strategische plekken bieden schaduw. Daarnaast zorgt waterverneveling in de binnentuin voor extra verkoeling tijdens warme dagen, wat hittestress vermindert. Er zijn nestkasten geïntegreerd voor vogels, vlinders, bijen en vleermuizen. Daken zijn beplant met sedum en ook de erfafscheidingen bevatten groen. Zo ontstaat een prettige leefomgeving voor mens, dier en plant.
Bewoners met sleutelberoepen
Veel woningen in De Kuil zijn eengezinswoningen, gericht op mensen uit Rotterdam-Zuid die willen doorgroeien naar een grotere woning. Iets wat in de praktijk ook gebeurt; de meeste huizen zijn verkocht aan mensen uit de buurt. Naast koopwoningen biedt De Kuil ook huurwoningen, waarvan een deel is gereserveerd voor mensen met een 'sleutelberoep', zoals hulpverleners en onderwijzers. Dertig procent van de midden huurwoningen is beschikbaar gesteld voor deze groep.
Slimme waterberging
Een bijzonder element van De Kuil is het regenwateropvangsysteem met een capaciteit van 70 millimeter. Op de hoogste daken staan waterkratten die bij zware regenval als eerste buffer dienen. Is deze buffer vol, dan stroomt het water naar het hof, waar wadi’s en extra waterkratten zijn aangelegd. Hierdoor wordt het regenwater geleidelijk in de bodem opgenomen, in plaats van direct in het riool te stromen.
Circulaire materialen
Om bij te dragen aan de circulaire economie, maken we in De Kuil gebruik van circulaire materialen. Zo gebruiken we restklezoren, bakstenen gemaakt van afval van steenstrips. Deze duurzame stenen geven de gevels een uniek ontwerp. Daarnaast gebruiken we op de bouwplaats circulair asfalt, dat voor 60% uit gerecycled materiaal bestaat. Op deze manier bouwen we niet alleen aan woningen, maar ook aan een groenere toekomst.
Een wijk om van te houden
De Kuil wordt een duurzame woonwijk in een groene vallei met ruim 200 koop- en huurwoningen, ontworpen voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. Het project integreert nestkasten voor dieren, regenwateropvang en energie-efficiënte materialen. De autoluwe wijk heeft een centrale groene binnentuin, waar bewoners sociale interactie en rust vinden. Met een mix van woningtypes en slimme klimaatvoorzieningen biedt De Kuil een toekomstbestendige, aangename leefomgeving voor zowel mens als natuur.