Skip to content
Spaarndammerhart Luuk Kramer.jpg

Spaarndammerhart wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022

18 juni 2022, 14:00

Het nieuwbouwproject Spaarndammerhart in Amsterdam West heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022 gewonnen, de publieksprijs voor nieuwbouw in de stad. Wethouder Reinier van Dantzig en Maxime Verhagen van Koninklijke Bouwend Nederland overhandigden de prijs aan de bewoners en de betrokken partijen. Het is de vijftiende keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Daarom konden Amsterdammers ook stemmen op het beste project van de afgelopen 15 jaar. Het Schip, de winnaar van 2019, heeft deze ‘oeuvre-prijs’ gewonnen.

Spaarndammerhart

De naam zegt het al, Spaarndammerhart ligt midden in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam-West. Karakteristiek voor het project is het groene hof met de grote toegangspoorten voorzien van kunstwerken. In totaal bestaat het project uit 80 woningen, waarvan 36 koopwoningen, 20 vrije sector huur en 24 sociale huurwoningen. Het project kreeg 22,4 procent van de stemmen.

Architectuur, kunst en natuur gaan perfect samen

Wethouder Reinier van Dantzig: “In Spaarndammerhart komen architectuur, kunst en natuur perfect samen. De poorten met de teksten zijn een moderne vertaling van de stijl van de Amsterdamse school. Veel Amsterdammers houden van deze stijl. Het project scoorde goed onder Amsterdammers door het fraaie ontwerp, de mix van woningtypen en dat er goed over de leefbaarheid is nagedacht met het gezamenlijke groene hof. Ook vinden Amsterdammers het positief dat het project klimaatvriendelijk is gebouwd.”

Prijsuitreiking op de Dag van de Bouw

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022 is uitgereikt op de Dag van de Bouw. Koninklijke Bouwend Nederland organiseert deze dag waarbij heel veel bouwprojecten bezocht kunnen worden. Maxime Verhagen: “Je ziet aan alles bij het project Spaarndammerhart dat het met veel liefde en aandacht is ontworpen en gebouwd. Het is een voorbeeld van wat de bouwsector kan in Nederland. De komende tijd wordt de uitdaging om veel woningzoekers te helpen aan een mooie en betaalbare woning, terwijl bouwmaterialen schaars en duurder worden. Ook is er veel behoefte aan nieuw talent in de bouw”.

Beloning co-creatie met de buurt en vakmanschap

Remco Melgert, Directeur Woningbouw van Heijmans: “In co-creatie met de buurtbewoners is deze ontwikkeling tot stand gekomen. Vanaf het begin zijn ze betrokken geweest. Dat we deze prijs ontvangen vinden we extra bijzonder omdat de inwoners van Amsterdam de keuze hierin hebben gemaakt. Ook zie je wat kunst kan toevoegen bij een project Het kunstwerk van Martijn Sandberg is als baksteenreliëf in het metselwerk van de drie poorten en in de bestrating van de poorten en de binnenhof verwerkt. Het is een prachtig ontwerp dat met groot vakmanschap door onze metselaars en stratenmakers is gerealiseerd.

Publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Bij deze editie ging het om woningbouwprojecten die tussen augustus 2020 en augustus 2021 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde nomineerde een publieksjury van bijna 200 Amsterdammers uit 51 nieuwbouwprojecten de tien meest aansprekende. Die tien projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten ruim 4.600 mensen hun stem uit. De volledige uitslag is als volgt:

  1. Spaarndammerhart 22,4%
  2. The Wave 19,7%
  3. De Voortuinen 12,9
  4. Eenhoornblokken 9,1%
  5. Afzelia 8%
  6. Oostenburg kavel 2 6,7%
  7. Lycka 6,1%
  8. Het Hooghout 5,6%
  9. De Nieuwe Meester 4,8%
  10. Westbeat 4,6%

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een jaarlijkse prijs die georganiseerd wordt door Amsterdam Woont, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, AT5 en Bouwend Nederland.