Woningcorporatie Rochdale en bouwbedrijf Heijmans hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de transformatie van het zuidelijke deel van de Lodewijk Van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West. De eerste fase gaat om de bouw van een woontoren en een appartementengebouw met in totaal 300 woningen en circa 1.000 m2 commerciële ruimte, die voor Heijmans een omzetwaarde genereren van € 66 miljoen. Deze fase is naar verwachting in 2030 afgerond.
In een later stadium komen daar deelprojecten met zowel sociale huurwoningen, middeldure huur- en koopwoningen bij. In totaal zal Heijmans zo’n 590 woningen ontwikkelen en realiseren: ruim 400 sociale en middeldure huurwoningen voor Rochdale en 184 koopwoningen.
Duurzaamheid en welzijn
Daarnaast wordt de openbare ruimte van de Lodewijk van Deysselbuurt opnieuw ingericht met aandacht voor vergroening, klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit, wat een betere leefbaarheid geeft en onder meer hittestress tegengaat. De gebiedsvernieuwing gaat verder over het toepassen van sociaal maatschappelijke initiatieven.
Omdat er in de Van Deysselbuurt veel bewoners zijn die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zijn er voorzieningen voor verschillende welzijnsorganisaties in de Van Deysselstraat gevestigd. De buurt zijn kenmerkende en monumentwaardige bebouwing krijgt hiermee een actieve plint met verschillende buurtgerelateerde functies. Voorbeelden zijn het buurtpunt van Rochdale, Zaak van Smaak, de Buurtkeuken en de Eendagszaak, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten of op een laagdrempelige wijze kunnen ondernemen. Hiermee is én blijft de Lodewijk van Deysselstraat de belangrijkste identiteitsdrager van de buurt.
Eric Nagengast, directeur Vastgoed bij Rochdale: “De Lodewijk van Deysselbuurt is een van onze belangrijkste en omvangrijkste opgaven. We zijn blij dat we samen met Heijmans de krachten bundelen en de complexiteit aankunnen om een sterke buurt te ontwikkelen waarin iedereen zicht thuis voelt.”
Deze samenwerking past binnen de strategie van Heijmans, Samen naar 2030, waarin het welzijn van eindgebruikers een van de vijf pijlers is. “Wij redeneren altijd vanuit de gebruiker. Dat is waar we het voor doen. Onze inspanningen leveren een omgeving op die gezond, veilig en aantrekkelijk is. We zijn pas tevreden als gebruikers daadwerkelijk verbetering ervaren, een omgeving die hun welzijn bevordert. Zo draagt ons werk bij aan het levensgeluk van mensen”, aldus Esther Fleers, directeur bij Heijmans Vastgoed in de regio Noordwest.
Aanleiding
De Lodewijk van Deysselbuurt in de westelijke tuinsteden van Amsterdam is een naoorlogse buurt met ruim 1200 woningen. De buurt, onderdeel van het roemrijke Algemeen Uitbreidingsplan (AUP), en daarmee belangrijk stedelijk erfgoed, heeft anno nu één van de laagste leefbaarheidsscore van Amsterdam. Het woningaanbod in de Deysselbuurt is erg eenzijdig: bijna 90% van de woningen in de buurt is sociale huur, bezit van woningcorporatie Rochdale. De woningen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en de openbare ruimte heeft onvoldoende gebruikskwaliteit.
Totale vernieuwingsplan
Rochdale en Heijmans hebben samen met de gemeente Amsterdam en bewoners een gebiedsanalyse en toekomstperspectief voor de buurt opgesteld. Deze gebiedsvisie is verder uitgewerkt tot een concreet Vernieuwingsplan. In het Vernieuwingsplan is omschreven hoe de Lodewijk van Deysselbuurt wordt getransformeerd tot een sterke, sociale en ondernemende buurt, waar voor alle huidige bewoners terugkeerregeling bestaat. Het Vernieuwingsplan is verder uitgewerkt tot een Investeringsnota, waarmee de gemeenteraad van Amsterdam in december 2021 heeft ingestemd.
De buurt telt op dit moment ongeveer 1200 woningen, vrijwel allemaal in de sociale huur. Ruim de helft (700) van de woningen wordt duurzaam gerenoveerd, iets minder dan de helft (ca. 500 woningen) wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Daarbovenop zijn ca. 600 extra nieuwe woningen gepland. Na de vernieuwingsoperatie telt de Van Deysselbuurt ca.1800 woningen: 60% sociale huur, 20% middeldure huur en 20% koop. Het resultaat moet een gemengde, levendige buurt zijn, waar plaats is voor verschillende inkomens- en bevolkingsgroepen (starters, alleenstaanden, gezinnen en ouderen).
Over Rochdale
Woningstichting Rochdale verhuurt bijna 38 duizend woningen in de metropoolregio Amsterdam. Goede en betaalbare woningen in sterke buurten, voor mensen met een bescheiden inkomen. Al sinds de oprichting in 1903 is dat waar Rochdale voor staat. Samen met heel veel anderen zetten de vijfhonderd medewerkers zich daar elke dag voor in. Bouwen blijft intussen het antwoord op het tekort aan woonruimte. Het vastgoedprogramma van Rochdale is ambitieus. Op het programma voor de komende tien jaar staat nieuwbouw van bijna zevenduizend woningen en renovatie/verduurzaming van nog eens ruim zesduizend woningen. Hele stadsdelen blijven achter bij de ontwikkelingen in Groot-Amsterdam. Dat geldt binnen ons werkgebied met name voor Amsterdam Nieuw-West (waar de Van Deysselbuurt onderdeel van is), Amsterdam-Zuidoost en Zaandam-Oost. Het zijn drie van de twintig stedelijke gebieden waarvoor in 2022 Nationale Programma’s Leefbaarheid en Veiligheid zijn ontwikkeld. Meer informatie: www.rochdale.nl/ en https://deysselbuurt.nl/