Skip to content
fietspad_gerecycled_beton_hessenpoort_zwolle_heijmans.jpg

Fietspad van circulair beton

16 december 2020, 00:00

Op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle is een deel van het Hermelenpad aangelegd met grotendeels gerecycled beton. Het gaat om een proef van Heijmans en de gemeente. De komende jaren wordt gemonitord of het fietspad goed functioneert en wordt er kennis ontwikkeld over de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Het proefvak is zo’n negentig meter lang en beslaat het laatste deel van het Hermelenpad, het nieuwe fietspad op Hessenpoort dat aansluit op de pas aangelegde Paderbornstraat.

In dit proefvak, dat op woensdag 16 december is opgeleverd door Heijmans, is het aandeel gerecycled beton verhoogd van de gebruikelijke dertig procent naar meer dan zestig procent van het totale mengsel. De komende jaren wordt gemonitord om te bepalen of de kwaliteit van het betonnen fietspad goed blijft.

Stap naar circulaire fietspaden

Binnen het bouwteam Hessenpoort proberen de gemeente Zwolle en Heijmans in het ontwerp en de uitvoering gebruik te maken van duurzame oplossingen en innovaties. Voor dit fietspad is beton gebruikt dat bestaat uit honderd procent gerecycled grind, vijftig procent gerecycled zand en vijftien procent gerecycled cement.

Daarmee heeft het minder impact op het milieu dan een mengsel dat bestaat uit dertig procent betongranulaat. “Een enorme stap in het circulair maken van de betonketen”, zegt Mark Christenhusz van Heijmans. 

Als opdrachtgever eist de gemeente Zwolle momenteel al dat een deel van de beton-grondstoffen hergebruikt materiaal is. De komende jaren worden deze eisen verder aangescherpt.