Skip to content
oranjehotel.jpg

Koning opent herinneringscentrum ‘Oranjehotel’

6 september 2019, 00:00

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vrijdag 6 september het Nationaal Monument Oranjehotel geopend. Het herinneringscentrum in Scheveningen is door Heijmans volledig gerenoveerd.

Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 hielden de Duitsers hier ruim 25.000 mensen gevangen op verdenking van verzetsactiviteiten. Het hart van het Oranjehotel wordt gevormd door ‘Doodencel 601’.

De cellen werden na de oorlog weer in gebruik genomen door de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Om die reden was het gebouw en de dodencel nauwelijks toegankelijk voor het publiek en slechts onder begeleiding te bezoeken. Toen het cellencomplex in 2010 op de nominatie stond om gesloopt te worden, ontstond het idee voor het herdenkingscentrum bij het bestuur van de in 1946 opgerichte Stichting Oranjehotel. Het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Justitie hebben zich samen met de stichting ingezet om het complex deels te behouden en om te bouwen tot herinneringscentrum.

Heijmans kreeg de opdracht om het complex te renoveren en op deze bijzondere plek een Informatiecentrum en tentoonstellingsruimte in te richten. Tussen het cellencomplex en de vijf meter hoge gevangenismuur is een ommuurde open stenen ruimte gerealiseerd, die plaats biedt aan 400 personen, ten behoeve van de jaarlijkse herdenking en educatie-doeleinden.

Het Oranjehotel verwacht jaarlijks rond de twintigduizend bezoekers.