Skip to content
Eerste Horizonwoningen Borg en Buiten

Eerste houtskeletbouwwoningen geplaatst in Borg & Buiten

25 juni 2024, 10:00

Toekomstige bewoners vieren de start van nieuwbouwproject Borg & Buiten in de wijk Parijsch, Culemborg, onder het genot van een lunch. Samen met onder andere medewerkers van de gemeente Culemborg, de CV Parijsch en Heijmans vierden zij dat de eerste houtskeletbouwwoningen zijn geplaatst. Wethouder Monica Wichgers van de gemeente Culemborg en Aafke van der Werf, directeur van Heijmans Vastgoed, onthulden het insectenhotel dat Heijmans schonk aan de buurt.

Toekomstbestendige woningen

De woningen in de eerste fase van Borg & Buiten zijn Heijmans Horizon woningen. Dit zijn grondgebonden houtskeletbouwwoningen uit de Heijmans fabriek in Heerenveen. De woningen zijn industrieel gebouwd, circulair, gasloos, energiezuinig en hebben een slimme klimaatinstallatie voor een gezond binnenklimaat.

“We zijn enorm trots dat we nu de eerste Horizon woningen uit de fabriek in Heerenveen hebben verkocht en geplaatst in Culemborg. De bewoners zijn enthousiast over deze nieuwe manier van bouwen en zien de waarde van een gezond binnenklimaat en houtbouw. We hopen en stimuleren dat de tuinen straks ook goed passen bij de biodiversiteit in het gebied. Want elke bewoner kan bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit met hun eigen tuin,” zegt Aafke van der Werf, directeur van Heijmans Vastgoed.

Passend in de omgeving

De nieuwbouwwijk Parijsch in Culemborg bestaat uit verschillende buurten met allemaal een eigen karakter. Borg & Buiten komt tussen Forteneiland en het buitengebied van Culemborg en wordt een groene, autoluwe buurt. Uitgangspunten voor de buurt zijn duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en natuur. Daar sluiten de houtskeletbouwwoningen goed bij aan. Binnen de plannen houdt Heijmans rekening met de biodiversiteit die het gebied rijk is. Om die reden schonk Heijmans aan alle toekomstige bewoners, aan de gemeente Culemborg en de CV Parijsch een insectenhotel.

Verkoop

Alle woningen uit de eerste fase van Borg & Buiten zijn inmiddels verkocht. De verwachting is dat de eerste bewoners eind 2024 hun woning opgeleverd krijgen. Het project telt in het totaal circa 450 woningen. Nieuwe fases volgen.