Skip to content
Woonbedrijf_TU/e

Bouw 735 studentenwoningen TU/e start in november

20 juli 2022, 15:00

Het nieuwbouwplan van de Eindhovense woningcorporatie Woonbedrijf om op de campus van de TU/e 735 studentenwoningen te realiseren, is in een volgende fase aangekomen.

Met het toekennen van de omgevingsvergunning kan de volgende stap gezet worden: de start van de bouwwerkzaamheden in november 2022. De bouw duurt naar verwachting 1,5 jaar. Dat betekent dat de 735 studentenwoningen zomer 2024 opgeleverd kunnen worden door Heijmans.

Opzet van het plan

Het plan (ontworpen door VenhoevenCS) bestaat uit twee woontorens en een studentendorp. In de toren aan de westkant komen 278 studentenwoningen, de oostelijke toren bestaat uit 371 studentenwoningen. Beide torens zijn ongeveer 50 meter hoog (16 woonlagen). Tussen de twee torens komt het ‘studentendorp’ met 86 woningen verdeeld over 5 straatjes met 2 woonlagen, vooral voor groepswonen.

De begane grond van de torens, de koppen van het studentendorp, een boulevard aan het water (blauwe loper) en het recreatieve groen vormen straks het sociale hart van de community. Hier komt onder andere een ‘Makerspace’, ontmoetingsruimten, voorzieningen en andere ruimtes/locaties die we samen met de studenten invullen. Op de etages komen ook ontmoetingsruimten waar studenten elkaar kunnen ontmoeten. Het plan bestaat zo uit een mix van verschillende functies die uitnodigen om samen te zijn. Dit levert een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de toekomstige bewoners.

De woningen worden gebouwd door Heijmans en komen op de plek waar eerst ‘het Paviljoen’ stond, het eerste gebouw van de TU/e uit 1956. Het Paviljoen is circulair gesloopt, wat betekent dat bij de bouw sommige onderdelen kunnen worden hergebruikt.

Studenten hebben een stem

Onderdeel van het plan is ook het betrekken van studenten. Sinds de start van het project denken studenten mee over verschillende zaken rondom de nieuwbouw. In het volgend collegejaar wordt deze inzet van studenten geïntensiveerd en gaan we bouwen aan een community van studenten die meedenken, meedoen en meebeslissen over de verdere invulling van het plan.