30 september 2024
Schiphol Group en Heijmans geven al jaren aandacht aan het ontwikkelen van een stevig partnerschap. Gedeelde duurzame ambities voor de toekomst hebben deze band de afgelopen jaren alleen maar sterker gemaakt. Om doelstellingen zoals zero emissie in 2030 te behalen en wendbaar te reageren op nieuwe ontwikkelingen, is een nieuwe manier van samenwerken heel belangrijk.
Strategisch adviseur Duurzaamheid van Schiphol Group Joris Pinkster en zijn ‘Heijmans-evenknie’ Tim Muller geven hier samen vorm aan. Korte lijnen, een integrale aanpak en een vooruitziende blik op de toekomst staan hierbij centraal.
‘We geven meer dan we nemen’
Bij de samenwerking tussen Schiphol Group en Heijmans ligt de nadruk op het achterlaten van een betere leefomgeving voor toekomstige generaties, legt Tim uit. “We hebben ons als Heijmans N.V. als doel gesteld dat we meer geven dan we nemen. Dit betekent dat we in 2030 een positieve impact voor de aarde realiseren met al ons werk. Dit passen we ook toe op het werk wat we bij Schiphol doen. We zijn iedere dag bezig ons stukje Schiphol beter te maken.”
Om de doelen te bereiken, is het SEM- (Sustainability en Energy Management) team opgericht, vertelt Joris. “Het SEM-team bestaat uit duurzaamheidscoördinatoren van de Schiphol Group Group en werkt samen met de duurzaamheidsadviseurs van de Main Contractors (Heijmans en andere vaste partners van de Schiphol Group) en is opgericht om gestelde duurzaamheidsambities op tactisch en strategisch niveau te versnellen. Het team vormt een schakel tussen de strategische directielaag en de uitvoerende laag in.”
Verregaande duurzame ambities
Schiphol Group staat voor een grote verduurzamingsuitdaging. Dit komt enerzijds door capaciteitsuitbreiding, zoals een nieuwe A-pier en terminal. Daarnaast zijn er verouderde terminals en pieren die aan vervanging toe zijn. Deze duurzame ambities gaan een stuk verder dan de bepalingen vanuit de overheid. In 2030 wil Schiphol Group volledig emissie- en afvalvrij zijn, en in 2050 energiepositief en circulair.
Ook Heijmans zet - net als Schiphol - volledig in op duurzaamheid. Tim Muller: “Heijmans voelt zich medeverantwoordelijk voor de toekomst van Nederland en maakt de beweging naar duurzame aanvoerder. Juist daar vinden wij elkaar en dat is de kracht van onze samenwerking.” Verduurzamen is dan ook voor een groot deel vooruitkijken op de toekomst, legt Joris uit. “Om in 2050 volledig circulair te worden moeten we nu al rekening houden met wat we bouwen, op welke manier en met welke materialen, Daar hebben we de praktijkervaring en het netwerk van Heijmans hard voor nodig.”
Tim vult aan: “Bij een complexe organisatie is het belangrijk dat je altijd een paar stappen vooruit kijkt. Als je op tijd denkt te zijn, ben je eigenlijk al te laat. Je moet volledig afstappen van een afwachtende houding en vooruitlopen op de toekomst. Daarbij moet je ook hier en daar risico’s nemen. Een voorbeeld is de energiebesparingsplicht waar Schiphol aan moet voldoen. Dit houdt in dat alle energiebesparende maatregelen (die voor Schiphol toepasselijk zijn) met een terugverdientijd van vijf jaar uitgevoerd moeten worden. Heijmans is op eigen initiatief begonnen met de inventarisatie van alle maatregelen per bouwdeel, zodat we goed voorbereid waren.”
Effect maatregelen nu al zichtbaar
Terwijl het jaar 2030 en zeker 2050 nog even in de toekomst liggen, laten de huidige verduurzamingsmaatregelen nu al hun waarde zien. Joris noemt als voorbeeld de gasprijscrisis in 2022. “Juist doordat we al maatregelen hadden genomen om minder gas te gebruiken, hebben we kosten weten te beperken.”
Je hebt natuurlijk ook de kleinere aanpassingen die op kortere termijn doorgevoerd kunnen worden. Denk hierbij aan innovatief ontworpen belijning op de start- en landingsbanen, waardoor je veel minder verf nodig hebt en die verf is tegenwoordig ook nog duurzamer. Daarnaast zijn we in samenwerking met Heijmans begonnen met een laagtemperatuur asfalt, waarbij veel minder energie nodig is voor de productie en er dus minder CO2 verbruikt wordt.”
Wederzijds vertrouwen en proactieve ondersteuning
Wederzijds vertrouwen is de basis van de samenwerking tussen Schiphol Group en Heijmans, legt Joris uit. “Heijmans is onze oren, ogen en handen ter plaatse. Daarom is het zo belangrijk dat we het volledige vertrouwen hebben in elkaars expertise. Wij hebben Heijmans nodig om de complexe vraagstukken te kunnen beantwoorden. Die aanpak verschilt van een traditionele opdrachtgever-opdrachtnemersrol, en dat is maar goed ook. De huidige uitdagingen zijn daar te groot voor.”
Tim: “Wederzijds vertrouwen betekent ook: met duurzame voorstellen komen voor het huidige asset arsenaal, zoals in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Dit doen we vaak nog voordat Schiphol Group daarom vraagt. Onze expertise komt vanuit de bouwpraktijk en -services: vanuit de inzichten in de assets van Schiphol Group. In combinatie met onze ervaring met steeds duurzamer en circulairder bouwen bieden wij proactief ondersteuning om de ambities van Schiphol Group te versnellen. Zo zijn we vanuit Heijmans bezig geweest met het aanscherpen van de duurzaamheidsdoelen van Schiphol Group en het ontwikkelen van een ‘Quickscan en Adviesrapport Energiegebruik en CO2-emissie’.”
Zero Emissions en Zero Waste in 2030
Dit enorme verduurzamingsproces vergt een zorgvuldige coördinatie, vertelt Tim. “Vanwege de complexe omgeving neemt Heijmans verschillende randvoorwaarden mee in het verduurzamings- en verbeterproces. We willen natuurlijk zo snel mogelijk groener en elektrisch, maar daar moet je bijvoorbeeld wel de netcapaciteit voor hebben. Door ons perceel op Schiphol op te delen in bouwdelen en een prioritering op te stellen per bouwdeel, kunnen we precies bepalen wat de optimale volgorde van verduurzaming is binnen dat bouwdeel. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat je heel efficiënt kan verduurzamen.”
Voor Heijmans en Schiphol Group is het nu tijd om vol voor een duurzame toekomst te gaan. Tim: “Zero Emissions en Zero Waste in 2030 zijn daarbij de speerpunten. Op het moment zijn we samen met de andere Main Contractors en de duurzaamheidscoördinatoren van Schiphol Group druk bezig met het aanscherpen van de KPI’s die daarvoor moeten gaan zorgen. We moeten naast elkaar gaan staan om de complexe uitdagingen aan te gaan.”
Qua duurzaamheidsdoelen leggen Schiphol Group en Heijmans de lat bewust hoger dan vanuit overheidswege verwacht wordt. Daar zit een duidelijke strategie achter. Joris: “We zijn allebei organisaties met een lange geschiedenis, die samen vol inzetten op verduurzaming. Met een goede samenwerking en een duidelijke visie op de toekomst is er ontzettend veel mogelijk. Door hetzelfde pad te bewandelen, versterken we elkaar.”