Skip to content
Robotplotter coverfoto.jpeg
Zo werkt de Robot Plotter

Autonoom en slim karretje

27 september 2019

Super nauwkeurig stuurlijnen op het wegdek uitzetten is kinderspel voor de nieuwe handzame Robot Plotter van Heijmans. De robot rijdt zelfstandig via gps en een voorgeprogrammeerd digitaal spoor over het asfalt. Daarbij spuit hij snel en foutloos in een strakke rechte lijn op precieze afstand korte witte belijningstreepjes.

Niels Rasing, hoofdlandmeter bij Heijmans Infra, parkeert zijn wagen midden op de afgesloten snelweg A1 Apeldoorn – Azelo ter hoogte van Bathmen. Hij opent de achterklep van zijn kofferbak, tilt er met gemak een klein geel wagentje uit en zet deze zachtjes op de grond. Hij schroeft er een antenne en ronde gps-ontvanger op. Rechtsonder klikt hij een verfbus omgekeerd in de houder en drukt vervolgens op een schakelaar. De robot plotter komt tot leven.

Joysticks

Even later klikt Niels een tablet op een afstandsbediening die om zijn nek hangt. Met twee joysticks bestuurt hij het futuristisch ogende gele wagentje naar zijn startplaats. Dan zet de robot plotter zichzelf in gang. “Autonoom en in strakke lijn volgt hij nu de voorgeprogrammeerde digitale tekening op mijn tablet. Met een snelheid van drie kilometer per uur spuit hij op de centimeter nauwkeurig witte streepjes op het wegdek. Over deze lijn trekt de markeringsploeg straks vakkundig de definitieve lijnen”, vertelt Niels trots.

_dsc6617-01-.jpg

Fietsaccu

De Robot Plotter is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Tyker. Samen met Heijmans heeft de ontwikkelaar het markeringskarretje gefinetuned. Volgens Niels’ collega John Reekers, teamleider maatvoering geodesie bij Heijmans, zit de gebruiksvriendelijke robot plotter tjokvol ingenieuze besturingstechniek. “Waren er voorheen drie medewerkers nodig om deze klus te klaren, nu doet één collega met het karretje het werk snel en grondig.

Stroom krijgt de Robot Plotter eenvoudig via een fietsaccu. Vooral de software is top. De besturing gebeurt op afstand met een tablet waarop digitale AutoCAD-tekeningen met opgeschoonde lijnen staan. Je tipt één lijn aan op je scherm en de robot plotter volgt deze zelfstandig. Wel is het belangrijk dat je een storingsvrije satellietverbinding hebt, anders verliest hij zijn digitale spoor. In dat geval stopt hij vanzelf, want veiligheid boven alles. Maar dat gebeurt niet snel omdat hij naast gps ook contact maakt met nieuwe satellietsystemen zoals Galileo.”

Projectfaseringen

De AutoCAD-tekeningen van de wegen met werkvakken en markeringslijnen ontwikkelt Heijmans centraal op de computer. Op deze digitale tekeningen staan alle projectfaseringen weergegeven. Niels klikt vervolgens alle overbodige lijnen weg waarna alleen de markeringslijnen overblijven. Dit ‘uitgeklede’ bestand laadt hij vervolgens via de software van Tyker in op zijn tablet. “Als we de complete tekening zouden inladen, wordt het bestand veel te zwaar. Nu zie je alleen de actuele werkvakken met de lijnen die we op dat moment nodig hebben voor de Robot Plotter.”

Onmisbaar

Heijmans gebruikt de Robot Plotter voor allerlei toepassingen zoals het markeren van nieuwe ZOAB-wegen, faseringsvakken, zaaglijnen en stuurlijnen. De afgelopen twee weken hebben we het wagentje constant in gebruik gehad”, vertelt Niels. “De handzame grootte en het draagbare gewicht zijn het geheim. Omdat de plotter in de kofferbak kan, kun je heel snel en flexibel werken. Zo ben je niet alleen in no-time op je bestemming, maar heb je hem ook binnen vijf minuten opgestart en rijdend.”

Eigenlijk is er maar één nadeel, glimlacht John Reekers: het wagentje is nu al onmisbaar. “Veel collega’s binnen Heijmans willen met de plotter werken, maar we hebben er maar één! Daarom hebben we onlangs al een tweede exemplaar besteld.”