Skip to content
vertical-amsterdam-heijmans-rene-koning-10.jpg
Vijf vragen aan René Koning

Pionieren in Sloterdijk

3 maart 2020

Straks start de bouw van Amsterdam VERTICAL in Sloterdijk-Centrum. Een uitdagend project met een bijzonder verhaal. Voor René Koning, ontwikkelingsmanager bij Heijmans, was het pionieren in een onontdekt stukje Amsterdam. Nu de graafmachines ronken, blikt hij terug en kijkt hij vooruit. "Het is voor Nederlandse begrippen echt heel bijzonder wat hier gaat gebeuren."

1. Straks start de bouw. Wat is er de afgelopen tijd allemaal gebeurd?

“Na een intensieve tenderfase is in mei 2017 het project gegund aan Heijmans. We tekenden een contract met de gemeente Amsterdam om VERTICAL te gaan ontwikkelen en bouwen. Met veel enthousiasme zijn we gestart, maar het tijdspad om alles voor elkaar te krijgen was erg krap. Te krap om een design en een engineering van deze orde fatsoenlijk op poten te zetten.

VERTICAL is een complex gebouw, met een hoge moeilijkheidsgraad. Denk bijvoorbeeld aan de samenwerking met vier verschillende architecten en een landschapsarchitect, het duurzame karakter, een natuurinclusief ontwerp en een bijzonder concept voor waterberging. De engineering met hoogteverschillen, tien verschillende architectonische bouwdelen en het feit dat geen woning hetzelfde is maakte het ingewikkeld. 

Verder bouwen we hier op een postzegellocatie en hebben we te maken met veel stakeholders in de omgeving. Met de voorbereidingen van de bouwlocatie waren we meer dan een half jaar bezig. Maar het was het waard. Ik ben trots dat de bouw nu eindelijk gaat beginnen.”

2. Waar lag de grootste uitdaging?

“Mensen konden zich al vroeg inschrijven voor een woning, maar er was ook nog veel onduidelijk. We moesten snel inzicht krijgen in de technische uitwerking, de bouwkosten en de startdatum van de bouw. Ons wensenlijstje voor VERTICAL was heel lang: verticale tuinen, variatie in gevels en woningen, hoogbouw met menselijke maat in de omgeving, duurzame materialisering, car sharing, zeer grote fietsenstallingen, shared facilities voor alle bewoners, een groen karakter, ca. 190 vogelnestjes in de gevels, zonnepanelen, een WKO-installatie en nog veel meer. Dat moet allemaal doorgerekend en geëngineerd worden.

Het idee van de shared community is een sterk onderdeel van het plan. Met ruimte voor logeerkamers, een shared dining voor een etentje met veel gasten en een gym. Ook de plint van het gebouw is daar onderdeel van. Daar hebben we een belegger voor gevonden die bij zal dragen aan de shared community in het gebouw én voor de buurt.”

vertical-amsterdam-heijmans-rene-koning-07.jpg

“Verder hebben we woningen van 50 tot 200 m², met verschillende verdiepingshoogtes of meerdere woonlagen. Door deze diversiteit trekken we verschillende doelgroepen aan. Een kracht van het project, maar ook een uitdaging voor de engineering en verkoop. De flexibiliteit om koperswensen tot in een laat stadium door te voeren is ingewikkeld, vanwege de complexiteit van de engineering die eraan voorafgaat.

Daar zitten beperkingen aan. Kopers moeten al snel de opstelling van keuken, badkamer en indeling van de woning bepalen, vanwege de constructie, diverse installaties en de bouwvoorbereidingstijd. Veel meer flexibiliteit kan bijna niet met een gebouw van deze omvang.”

3. Als we zeggen ‘VERTICAL’, dan zeg jij...

One of a kind. De combinatie van biodiversiteit, het design en de leefbaarheid in en om het gebouw maken VERTICAL onvergelijkbaar. Het is voor Nederlandse begrippen echt heel bijzonder wat hier gaat gebeuren. Een voorbeeldproject.”

4. En wat bedoel je met pionieren in Sloterdijk?

“VERTICAL is één van de eerste nieuwbouw woningcomplexen in dit gebied. We plaveien de weg voor anderen om nieuwe bewoners en ondernemers te trekken. Sloterdijk moet nog ontdekt worden. Het is een rauwe plek met rafelrandjes en heeft veel potentie. De contouren zijn groots, maar het bruist hier al veel meer dan mensen denken.

Het is alleen best lastig om tien tot vijftien jaar vooruit te kijken. Dan is Sloterdijk niet meer zoals nu. Met zevenduizend nieuwe woningen wordt de verhouding wonen-werken in dit stadsdeel beter. Je moet vooruit durven kijken. Het wordt een belangrijke hub in de metropoolregio. Met het station (trein, tram, bus) op loopafstand en Schiphol op 20 minuten zijn alle verkeersstromen binnen handbereik. Ik weet zeker dat het onze investering en die van de pioniers die hier gaan wonen meer dan waard is. Sloterdijk wordt the place to be.”

5. En wat verwacht je van de volgende fase?

Bouwen natuurlijk! Je ziet het gebouw straks groeien. Het zal bij mensen tot de verbeelding spreken. Dan ontstaat er reuring en worden mensen enthousiast om hier te gaan wonen. Het heiwerk start in maart. In het najaar is de parkeerkelder klaar en starten we met de hoogbouw. In het najaar van 2021 verwachten we het hoogste punt aan te tikken, om vervolgens in de tweede helft van 2022 de eerste woningen op te leveren.

Ik kijk uit naar dat moment. Over drie jaar wonen hier gewoon mensen in een nieuw gecreëerde leefomgeving. Dan kan ik ze de hand schudden en feliciteren. Met trots dat we gemaakt hebben wat we voor ogen hadden.”