Skip to content
Heijmans realiseert nieuwe sterilisatieafdeling in Spaarne Gasthuis.
Nieuwe sterilisatieafdeling Spaarne Gasthuis

Klaargestoomd voor de toekomst

18 december 2023

Het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp was toe aan een nieuwe centrale sterilisatieafdeling. Een integrale klus zoals projectmanager André de Ruiter en commercieel manager Jurgen Dorrestein van Heijmans Utiliteit ze graag zien. “Verbouwen in een bestaand ziekenhuis, dat 24/7 doordraait, is de mooiste uitdaging die er is.”

Samenwerking

Boven de hoofdingang van het Spaarne Gasthuis ligt de nieuwe centrale sterilisatieafdeling (CSA). Daar ontmoeten we senior vastgoedadviseur Carlijn Aarts en senior inkoper Marco Henze van het Spaarne Gasthuis. Voor hen was dit ‘het project van het jaar’. Marco: “Verschillende projecten zijn gezamenlijk opgepakt, zoals de spoedeisende hulp, de verbouwing van de orthopedie, het Vrouw & Kind centrum (VKC) en recent de CSA. Het VKC was een enorm project dat Heijmans voor het eerst bij ons ging doen. De holistische aanpak scoorde destijds goed en dat bleef zich in de daaropvolgende projecten bewijzen. Dan mag je spreken van een lange, prettige samenwerking.”

Eén centrale sterilisatieafdeling

Carlijn zat vanaf het begin aan tafel bij de vernieuwing van de CSA. “Het Spaarne Gasthuis heeft drie locaties; twee in Haarlem en één in Hoofddorp met specifieke huisvestingsplannen. We kijken continu hoe we onze gebouwen duurzaam kunnen ontwikkelen om de juiste zorg te blijven verlenen. Met deze bril op zijn we ook naar de nieuwe CSA gaan kijken. We wilden hier één CSA die alle ziekenhuislocaties bedient, die toekomstvast is en die de processen in de ziekenhuizen efficiënter maakt.”

We kijken continu hoe we onze gebouwen duurzaam kunnen ontwikkelen om de juiste zorg te blijven verlenen.
Carlijn Aarts, Vastgoedadviseur Spaarne Gasthuis

Ontmanteld en opnieuw opgebouwd

De oude CSA in Hoofddorp is ontmanteld en compleet opnieuw gebouwd. Carlijn: “Op de bovenste laag en op het dak hebben we nieuwe, duurzame installaties aangebracht. Denk aan een geavanceerd WTW-systeem dat het opgewarmde water bij het sterilisatieproces hergebruikt voor de wasmachines. Dat is echt een energetische verbeterslag, ook omdat de complete installatie volledig elektrisch is aangedreven. Op het dak hebben we verbeterde luchtbehandelingskasten aangebracht die veel efficiënter werken. Daarmee is de CSA klaargestoomd voor de toekomst.”

Bouwen in een bestaand ziekenhuis

Voor André is bouwen in een bestaand ziekenhuis het leukste werk dat er is. “Qua bouwlogistiek is het een uitdaging, omdat er overal ‘onbevoegde’ mensen rondlopen. Verder zijn de directe buren in het ziekenhuis heel belangrijk. Zij moeten zo min mogelijk overlast hebben van alles wat we doen. Daar treffen we heel veel voorzorgsmaatregelen voor. We spreken bijvoorbeeld boortijden af, zodat medewerkers en artsen weten wanneer er overlast is. Bouwen in een ziekenhuis doe je samen. Ik voel me hier thuis, maar ik ben en blijf te gast.”

“Het ziekenhuis draait altijd door”, zegt Carlijn. “Welke alternatieven moeten we inzetten om de boel door te kunnen laten draaien? Bouwstromen en werkstromen moeten we gescheiden houden. En we willen niet te veel bouwvakkers in het ziekenhuis hebben rondlopen. Tegelijkertijd willen we niet dat patiënten zomaar op een bouwplaats komen. Er komt veel bij kijken om dat goed te organiseren.”


Efficiënt proces en logistieke routes

De nieuwe CSA oogt licht en – zoals dat past bij de afdeling – steriel. Het sterilisatieproces in het Spaarne Gasthuis omvat een geavanceerd traject waarbij medische instrumenten handmatig en ultrasoon gereinigd worden, vervolgens automatisch gedesinfecteerd, en tenslotte gesteriliseerd. Een track & trace systeem zorgt dat gereinigde en steriele instrumentensets efficiënt worden gedistribueerd naar de benodigde locaties; medewerkers scannen de sets en zien op het scherm welk instrumentenset prioriteit heeft.

Carlijn: “Besmette en gedesinfecteerde instrumenten worden verwerkt in verschillende ruimtes. Kleuren op de vloer geven aan wat logistieke routes zijn en waar gewerkt wordt. Bijzonder aan deze CSA is dat er nu overal daglicht is. Medewerkers hebben een grote bijdrage geleverd in de kleurstellingen op de CSA en daardoor werken ze nu in een prettigere werkomgeving.”

Vertrouwen

De samenwerking verloopt prettig, open en transparant. “We zijn direct, maar heel respectvol naar elkaar”, zegt Marco. “We kunnen, durven en mogen alles zeggen, zonder dat er emotie bij komt kijken. We kijken naar oplossingen. De oplossingsgerichtheid is echt bijzonder aan Heijmans. Dat siert André en zijn team. Zij zijn de mannen en vrouwen met de kennis, zij weten wat ze doen. We geven ze daarom veel vertrouwen om zaken op te pakken. Dat is ons de afgelopen jaren veel waard geweest.”

Jurgen. “We zijn 1-op-1 gevraagd om dit project in een multidisciplinair bouwteam aan te pakken. Zo’n project vraagt om specifieke kennis en kunde.” Expertise die aanvullend is op de expertise van Spaarne Gasthuis. Marco: “We hadden natuurlijk al een jarenlange relatie opgebouwd en met de kwaliteiten van Heijmans wisten we dat dit project zich goed leende voor een bouwteam. Heijmans is vanaf het voorlopig ontwerp ingestapt. Dat het bouwteam aan het einde van de rit gebroederlijk de oplevering vierde, typeert de samenwerking.” Jurgen besluit: “We willen de vastgoed- en gebruikerswaarde van het Spaarne Gasthuis maximaliseren, zo creëren we toekomstvastwaarde. Het maakt me trots dat we de samenwerking voortzetten met een nieuw project: het aanpassen van de energiecentrale.”

We willen de vastgoed- en gebruikerswaarde van het Spaarne Gasthuis maximaliseren, zo creëren we toekomstvastwaarde.
Jurgen Dorrestein, Commercieel Manager Heijmans Utiliteit

Neem contact met ons op