Skip to content
De Nieuwe Post Arnhem_exterieur
Renovatie Nieuwe Post Arnhem

Circulaire verduurzaming met behoud van tijdloze kwaliteit

7 mei 2024

De Nieuwe Post is als gemeentelijk monument een belangrijke blikvanger in het stadsbeeld van Arnhem. Terwijl de unieke elementen behouden moeten blijven, wordt het gebouw klaargemaakt voor een duurzame toekomst. Een mooie uitdaging, die Heijmans samen met een aantal partners, zoals Kraaijvanger Architecten en de landschapsarchitecten van Karres en Brand, de komende jaren op zich mag gaan nemen.

Adviseur Circulair Bouwen Arko van Ekeren en Projectleider Zivana Obrenovic vertellen over dit bijzondere renovatieproject en hoe dit gebouw toekomstvastwaarde krijgt.

Speciale aanpak

Een bijzonder gebouw met een lange geschiedenis vraagt om een speciale aanpak. Voor een gebouw met zo’n grote monumentale waarde als de Nieuwe Post is het allereerst belangrijk om te kijken wat er behouden kan blijven, legt Arko uit. “Een van de speerpunten van dit project is de tijdloze kwaliteit. We willen zoveel mogelijk van de oorspronkelijke waarde behouden, terwijl we tegelijkertijd het pand zo energiezuinig mogelijk willen maken. Zo voegen we toekomstvastwaarde toe aan het gebouw. Die twee elementen maken dit zo’n enorm uitdagend project. Bij alles wat we doen, luisteren en denken we mee met de visie van de klant.”

Naast verduurzaming en renovatie wordt er ook gekeken naar welke elementen teruggebracht kunnen worden in hun oorspronkelijke staat. Arko: “Het origineel stamt uit de jaren ‘50, maar in de loop der jaren is er een aantal verbouwingen doorgevoerd waardoor een deel van de oorspronkelijke kwaliteit verloren is gegaan. In nauw overleg met de klant hebben we besloten om het gebouw zo veel mogelijk naar de oorspronkelijke staat terug te brengen, ook vanwege het licht en de levendigheid."

We willen zoveel mogelijk van de oorspronkelijke waarde behouden, terwijl we tegelijkertijd het pand zo energiezuinig mogelijk willen maken. Zo voegen we toekomstvastwaarde toe aan het gebouw.

Hergebruikspotentieel van originele materialen

De oplossing om dit enorme project in samenwerking met de klant zo duurzaam en circulair mogelijk aan te pakken is grotendeels al te vinden in het gebouw zelf, legt Arko uit. “We willen zoveel mogelijk uit het pand hergebruiken, bijvoorbeeld de kozijnen en originele binnendeuren. Soms is dat best een uitdaging, want voor de standaarden van nu zijn ze wat gehorig en hol klinkend. Daar proberen we nu in nauw overleg samen met de opdrachtgever -het Rijksvastgoedbedrijf- een passende oplossing voor te bedenken.”

Ook bij projectleider Zivana Obrenovic staat maximale circulariteit centraal gedurende het gehele bouwproces. Ook Zivana werkt nauw samen met ketenpartners die betrokken zijn bij het project, zoals slopers en leveranciers van binnenwanden en kozijn. En het hergebruikspotentieel ligt hoog, zo vertelt ze. “Van de staalprofielen tot het oude beton dat we als granulaat gebruiken in het nieuwe beton: alles proberen we een nieuwe bestemming te geven.

Zo ontdekten we dat het metselwerk en de stenen die destijds gebruikt zijn gemakkelijk te demonteren zijn, zonder te breken. Dat was een enorme meevaller: zo kunnen we minimaal de helft van de oude stenen hergebruiken in de nieuwe gevel.”

DOEN-filosofie

Een van de bijzonderheden aan dit project is dat de gebruikers (overheden als DUO, De Belastingdienst en het Rijksvastgoedbedrijf) met marktpartijen samenwerken volgens de zogeheten DOEN-filosofie. Dit houdt in dat er binnen de gezamenlijk opgestelde ambities naar een optimale oplossing wordt gezocht, waarbij er ruimte is voor nieuwe inzichten tijdens het project. Zo is er in de gunningsfase bijvoorbeeld niet een volwaardig ontwerp uitgetekend, maar een ontwerpvisie op basis van vertrouwen en kwaliteit. Deze visie wordt gezamenlijk uitgewerkt naarmate het project vordert.

In lijn met de DOEN-filosofie doet Zivana gedurende het hele project onderzoek naar de bouwkundige staat en de circulaire mogelijkheden van het gebouw. “We nemen alles onder de loep: van de kwaliteit van het beton tot de plafonds en de originele stalen profielen. Bij alles kijken we of het nog aan de standaarden van de huidige tijd voldoet of dat het vervangen moet worden. Is dat laatste het geval, dan zoeken we ook altijd naar een circulaire oplossing voor het bouwmateriaal, samen met partners en opdrachtgevers.”

Gebruiksvriendelijke duurzaamheid

Wanneer het project klaar is, staat daar niet alleen een volledig verduurzaamde en vernieuwde versie van het ‘oude’ gebouw, maar er wordt ook toekomstvastwaarde aan toegevoegd. Arko: “Om meer licht en een groter gebruiksgenot te creëren, halen we aardig wat vloeren weg. Maar het aantal werkplekken moet tegelijkertijd gelijk blijven. Daarom maken we een grote houten optopping. Hout is duurzaam én licht: dat betekent dat de bestaande fundering minder gewicht hoeft te dragen.

Voor De Nieuwe Post breekt er een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis aan. Bij iedere stap in het project is nagedacht over duurzaamheid en circulariteit, maar ook het gebruiksgemak van de eindgebruikers staat centraal. Uiteindelijk is dat wat een gebouw doet leven. Arko: “Waar nu de parkeerplaats is komt straks een binnentuin. Er komt meer licht binnen en de eindgebruiker zit er in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel bij. Kortom: een authentiek, monumentaal gebouw dat volledig naar de wensen en eisen van de huidige tijd gemaakt is.”

Neem contact met ons op